Nicolae Iorga, Voltaire al românilorUnul din personajele marcante pentru istoria românilor este Nicolae Iorga. Născut în Prahova, la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, Iorga a fost unul dintre cei mai apreciaţi istorici. Critic literar, dramaturg, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, ”rolul lui Voltaire”, după cum a afirmat George Călinescu. După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași în 1888. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul la numai 23 de ani. Era recunoscut pentru memoria sa extraordinară. Iorga a scris peste 1000 de volume, 12755 articole și studii și aproape 5000 de recenzii. Opera sa istorică cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate. Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. S-a opus grupării fasciste Garda de Fier și l-a susţinut pe Regele Carol al II-lea. Implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii, Corneliu Zelea Codreanu, Iorga și-a atras antipatia legionarilor. A fost în cele din urmă asasinat de un comando legionar. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.


Recomanda prietenilor tai

Top 7 filme cu cele mai mari incasari din istorie

Top 7 filme cu cele mai mari incasari din istorie

National TV va aduce topul filmelor cu cele mai mari incasari din istorie. Cele 7 filme fac parte din lista filmelor pe care trebuie sa le vezi cel putin macar o data in viata.

vezi detalii
Portret de actor: Jim Carrey

Portret de actor: Jim Carrey

Iti prezentam cele mai importante informatii despre marele comediant si actor Jim Carrey.

vezi detalii
Portret de actor: Gwyneth Paltrow

Portret de actor: Gwyneth Paltrow

Multitalentata actrita, cantareata si autoare americana Gwyneth Paltrow este una dintre cele mai iubite femei de la Hollywood.

vezi detalii
10 filme triste pe care merita sa le vezi

10 filme triste pe care merita sa le vezi

Ti-am pregatit o lista de productii excelente, care sigur o sa te emotioneze. Iata, deci, cateva dintre cele mai bune filme triste, pe care merita sa le vezi cel putin o data.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook