Acum pe National TV: 02:15 Miezul problemei  |  Programul urmator: 03:30 Dragoste dulce-amara  |   Vezi tot Programul TV
 
 

Cele mai bune 10 drame istorice

 
07.09.2013
Cele mai bune 10 drame istorice

Dramele istorice au datoria de a ne pune in fata o intamplare adevarata, o parte a trecutului umanitatii care ne-a schimbat pe noi, care a schimbat lumea si care a contribuit la felul in care traim astazi. Fie ca au fost evenimente fericite din trecut sau unele triste, fie ca au fost razboaie pierdute sau incheiate cu victorii, aceste momente au meritat sa fie rememorate in cele mai bune 10 drame istorice.

Spartacus, 1960

Spartacus este unul dintre cele mai celebre filme istorice si este bazat pe cartea cu acelasi nume scrisa de Howard Fast. Filmul lui Stanley Kubrick spune povestea rebelului Spartacus, interpretat de Kirk Douglas, una dintre cele mai faimoase figuri din istoria primilor eroi. Actiunea are loc in anul 73 i.e.n., cand Spartacus conduce rascoala impotriva lui Lentulus Batiatus.

Das Boot, 1981

Filmul Das Boot este bazat pe experientele fotografului Lothar-Guenther Buchheim, care si-a documentat viata pe timp de razboi. Actiunea este plasata in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si este axata pe echipa U-96, scotand in evidenta individualul, dar si imaginile generale, emotiile personajelor si fricile lor, dar si monotonia razboiului.

Dr. Zhivago, 1965

Bazat pe povestea scrisa de Boris Pasternack, filmul a fost interzis in Uniunea Sovietica. Principalul subiect al productiei este povestea de dragoste dintre Zhivago, interpretat de Omar Sharif, si Lara, interpretata de Julie Christie, inconjurata de efectele relatiei lor asupra celorlalti, dar si de razboi si de actiuni pe care ei nu le pot controla.

Hotel Rwanda, 2004

Don Cheadle interpreteaza rolul lui Paul Rusesabagina, managerul unui hotel din Rwanda, care ajunge sa fie eroul unei miscari de refugiu. Povestea din film este bazata pe o intamplare adevarata, in urma careia adevaratul Rusesabagina a primit numeroase medalii, pentru actiunile sale de a salva mii de oameni de la masacru.

Glory, 1989

Cel mai bun film bazat pe Razboiul Civil din America, Glory ilustreaza un eveniment important al acestei lupte. Pe langa povestea realista a luptei, se pune accent si pe impresiile si pe trairile personale umane, pe valorile pretuite, dar si pe cele incalcate si in special pe problema egalitatii dintre rase.

Battle of Algiers, 1966

Filmul lui Gillo Pontecorvo este bazat pe intamplarile reale din timpul razboiului din Algeria, purtat de colonistii francezi si locuitorii nordului Africii. Regizorul a refuzat sa indulceasca imaginile istorice, astfel incat sunt prezentate toate atrocitatile si mai ales cruzimea celor doua tabere. Filmul este unul controversat chiar si acum, dar si unul dintre cele mai apropiate de realitatea cruda pe care a imaginat-o dintre toate dramele istorice.

Gandhi, 1982

Bazat pe viata lui Mohandas Karamchand Gandhi, filmul ilustreaza felul in care acesta a reusit sa se impuna in fata tuturor intr-un mod non-violent si cum a devenit liderul miscarii pacifiste impotriva colonizarii britanice a Indiei. Cu un subiect atat de important, dar si cu o ecranizare incredibila, filmul a primit numeroase aprecieri, printre care si castigarea a 8 Premii ale Academiei.

Schindler’s List, 1993

Unul dintre cele mai captivante si mai emotionante filme despre trecutul nazist al omenirii, Schindler’s List este povestea omului care a reusit sa salveze vietile a mii de evrei prin angajarea lor in fabricile sale, fapt ce ia tinut astfel departe de lagarele de concentrare. Productia imagineaza cu acuratete toate ororile nazismului, dar si minunile realizate de un singur om.

Lawrence of Arabia, 1962

Unul dintre cele mai renumite filme ale tuturor timpurilor, Lawrence of Arabia spune povestea lui T.E. Lawrence, un ofiter al armatei britanice in timpul revoltei arabe impotriva conducerii turcesti din perioada 1916-1918. Majoritatea personajelor sunt bazate exact pe cele reale din vremea razboiului, insa imaginea eroului principal a fost putin alterata, dupa cum spun criticii.

Saving Private Ryan, 1998

Productia lui Steven Spielberg spune o poveste impresionanta din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, in care o trupa de soldati pleaca in cautarea soldatului Ryan. Acesta trebuia gasit si trimis acasa in siguranta, dupa ce fratii sai au fost ucisi in diverse zone de pe front. Imaginea realista a razboiului a fost cheia succesului pentru aceasta productie uimitoare.

Fie ca spun povesti de razboi in moduri realiste sau ca surprind realitatea umana prinsa in mijlocul unui conflict, dramele istorice sunt cele care ne aduc in fata o imagine veridica asupra trecutului nostru. Astfel, putem sa ne imaginam mai usor dificultatile prin care a trecut o lume intreaga pentru a ajunge unde este astazi. Ce alte drame de razboi v-au impresionat?

 

Recomanda si prietenilor tai


Impreuna formam o comunitate puternica. Recomanda pagina noastra pentru ca si prietenii tai sa afle mai multe despre programele si filmele National TV.

 
 
 

Ce parere ai?


 
RSS Blog
PROGRAM TV


 
Vineri, 27 Mai. 2016

VREMEA AZI

  • BUCURESTI: 25 oC
  • CLUJ NAPOCA: 24 oC
  • TIMISOARA: 27 oC
  • CONSTANTA: 20 oC
  • IASI: 23 oC
  • ORADEA: 28 oC
  • BRASOV: 20 oC
  • GALATI: 22 oC
 
vezi vremea azi
 

 
 
N24 Plus
National FM - Muzica romaneasca
Crisana
Favorit TV
AS Dan Chilom
 
x

National TV foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >