Cele mai bune filme despre razboi

Cele mai bune filme despre razboi

Fie ca se desfasoara in mjilocul campului de lupta, fie ca se desfasoara in vremuri tulburi, filmele despre razboi au multe fatete si fiecare dintre acestea poate fi atractiva pentru anumite persoane, iar pentru altele nu. Desi nu au un gen anume, filmele despre razboi s-au dovedit a fi sentimentale, dramatice, terifiante si amuzante in acelasi timp si multe dintre acestea au marcat vietile celor care le-au privit.

M.A.S.H. (1970)                                                 

M.A.S.H. este una dintre cele mai celebre, mai amuzante si totusi mai nepotrivite imagini despre razboi. Regizorul Robert Altman a fost cel care a creat o capodopera despre Razboiul din Coreea, dar care de fapt portretiza imaginea Razboiului din Vietnam, care avea loc in acea vreme. Prin umor, tensiunea razboiului si moartea sunt subiecte multe mai usor de tratat.

Viata e frumoasa (Life is Beautiful), 1997

Filmul italian ii prezinta pe Roberto Benigni si Nicoletta Braschi, intr-o poveste frumoasa de dragoste, in care comedia si drama se impletesc pe fundalul desfasurarii unui razboi. Guido Orefice, personajul lui Benigni, isi gaseste jumatatea in orasul Arezzo, insa viata frumoasa pe care o duce ajunge pana la urma sa fie complicata de inceperea Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Pianistul (The Pianist), 2002

Pianistul lui Roman Polanski spune povestea adevaratei vieti a lui Waldyslaw Szpilman, interpretat de Adrien Brody. Acesta a reusit sa supravietuiasca Holocaustului, dar in acelasi timp a fost parte la toate evenimentele care s-au intamplat si a reusit sa suprvaietuiasca prin abilitatile sale, dar si datorita muzicii.

Lista lui Schindler (Schindler's List), 1993

Unul dintre cele mai captivante filme despre razboi, Lista lui Schindler este creatia lui Steven Spielberg si spune povestea adevarata a lui Oskar Schindler, un om de afaceri german, care a reusit sa salveze vietile a 1000 de evrei angajandu-i in fabricile sale. Ecranizarea este una cat se poate de emotionanta si este o imagine a unuia dintre cele mai tragice momente din istoria omenirii.

Vanatorul de cerbi (The Deer Hunter), 1978

Unul dintre primele filme despre razboiul din Vietnam, Vanatorul de cerbi aduce in atentia publicului efectele dezastruoase ale razboiului aspura individualitatii fiecaruia. Productia se axeaza de fapt pe felul in care oamenii raspund la razboi si, in general, la o tensiune insuportabila nascuta din lipsa de siguranta.

Platosa de metal (Full Metal Jacket), 1987

In filmul lui Stanley Kubrick, mai intai facem cunostinta cu protagonistul, Soldat Joker, interpretat de Matthew Modine, ce face parte dintr-un pluton in care fiecare membru nou venit este tratat cu extrem de multa cruzime de catre superiorul lor. In acest caz, Sergentul Hartman pune accent pe chinuirea Soldatului Pyle. In partea a doua a filmului, ajungem alaturi de Joker, acum avansat in functie, chiar in mijlocul razboiului din Vietnam.

Plutonul (Platoon), 1986                          

Charlie Sheen, Tom Berenger si Willem Dafoe sunt actorii principali intr-o productie de Oscar, ce ilustreaza razboiul din Vietnam in cel mai realist si mai obiectiv mod posibil. Regizorul si scenaristul productiei, Oliver Stone, veteran al razboiului din Vietnam, a reusit sa surprinda imaginea razboiului din persoana fiecarui soldat, accentul nefiind pus pe razboiul in sine, ci pe luptele interioare ale oamenilor si pe rautatea lor.

Apocalypse Now, 1979

Acesta este cel mai bun film despre razboi facut vreodata, avand un statut legendar chiar intre filmele de acest gen. Niciun alt film despre razboi nu a reusit sa portretizeze atat de bine nebunia razboiului. Spre deosebire de celelalte filme, acesta nu se concentreaza pe umanitate sau pe sentimente sau pe gandire, acest film inglobeaza toate imaginile razboiului.

Filmele despre razboi sunt intotdeauna marcante. Unele dintre ele prezinta evenimente fictive, altele sunt imaginii ale unor experiente reale, insa toate sunt la fel de importante. Mai mult decat atat, ele prezinta imagini fie generale despre razboi, fie individuale, despre sentimentele umane, despre efectul devastator asupra sanatatii psihice. Care este cel mai marcant film despre razboi?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook