Cele mai bune filme romanesti ale anilor '70-'80

Cele mai bune filme romanesti ale anilor '70-'80

Anii '70-'80 au dat cinematografiei romanesti o serie de filme celebre. Desi in mare parte de inspiratie sovietica, dat fiind regimul politic de la acea vreme, unele dintre aceste productii s-au remarcat prin talentul regizoral si actoricesc, prin imaginile pregnante create, prin subiectele abordate si prin modernitatea lor pentru domeniul de film romanesc al acelor timpuri. Iata asadar care au fost cele mai bune filme romanesti ale anilor '70-'80.

Cursa (1975)

Cursa
Sursa

Cursa a fost filmul de debut al regizorului Mircea Daneliuc. Povestea calatoriei, imbracata in note grave ale naturii umane, dar si cu accente de umor discret a fost cea care a marcat inceputul unei cariere prolifice si de succes pentru marele regizor. Filmul urmareste destinele a trei personaje pe fondul societatii debulsolate in care traiesc acestea si din care incearca sa evadeze.

Prin cenusa impreiului (1976)

Prin cenusa impreiului
Sursa

Prin cenusa imperiului a fost filmul care a marcat apogeul carierei regizorului Andrei Blaier. Productia a fost o ecranizare reusita a romanului Jocul cu moartea de Zaharia Stancu si i-a avut in rolurile principale pe Gabriel Oseciuc si pe Gheorghe Dinica, care au interpretat doua personaje ratacite intr-un spatiu balcanic deznadajduit si framantat de miscarile Primului Razboi Mondial.

Tanase Scatiu (1976)

Tanase Scatiu
Sursa

Tanase Scatiu, filmul lui Dan Pita, a reprezentat o ecranizare a mai multor parti din scrierea Viata la tara de Duiliu Zamfirescu. Regizorul a reusit sa imbine cu succes firul narativ cu imagini contemplative, dar si drama actiunilor si a personajelor cu un umor subtil. In plus, aici am putut vedea unul dintre celebrele personaje negative interpretate de Victor Rebengiuc si care aveau sa marcheze cariera actorului.

Seria ardelenilor (1978-1981)

Seria ardelenilor
Sursa

Profetul, aurul si ardelenii (1978) al lui Dan Pita, Artista, dolarii si ardelenii (1980) al lui Mircea Veroiu si Pruncul, petrolul si ardelenii (1981) al lui Dan Pita este celebra trilogie a ardelenilor din Vestul salbatic, o serie plina de veselie, dar si de dramatism, care a devenit rapid una dintre cele mai marcante productii ale cinematografiei romanesti. Fiecare film s-a remarcat in felul sau si merita revazut de fiecare data.

Septembrie (1978)

Septembrie
Sursa

Septembrie a fost considerat unul dintre putinele filme romanesti de exceptie de la acea vreme, pentru ca regizorul Timotei Ursu a reusit sa puna in lumina nu numai un fir al povestirii sale cinematografice, ci si numeroase emotii si sentimente transmise la cele mai complexe nivele prin intermediul personajelor sale. Geo Costiniu si Anda Onesa au interpretat unele dintre cele mai remarcabile personaje de la acea vreme.

Proba de microfon (1980)

Proba de microfon
Sursa

Proba de microfon si Vanatoarea de vulpi au fost cele mai bune filme ale regizorului Mircea Daneliuc. Productia din 1980 s-a axat pe reliefarea societatii romanesti exact asa cum era ea la acea vreme: degradata, nemiloasa si cruda. Mircea Daneliuc interpreteaza el insusi rolul unui operator de televiziune, care surprinde realitatea tarii sale, alaturi de sotia sa, interpretata de Tora Vasilescu.

Sa mori ranit din dragoste (1984)

Sa mori ranit din dragoste
Sursa

Sa mori ranit din dragoste este un film plin de actiune si de suspans, o noutate chiar din partea regizorului Mircea Veroiu, care isi obisnuise publicul cu productii mult mai profunde. Filmul prezinta povestea a doi idealisti, urmarind confruntarile lor cu societatea in care traiesc si cu Siguranta. Rolurile principale au fost interpretate de Claudiu Bleont, Tora Vasilescu, Marcel Iures si Gheorghe Visu.

Filmele adolescentei (1985-1987)

Filmele adolescentei
Sursa

In 1985, apare Declaratie de dragoste, prima productie romaneasca ce ecranizeaza sentimentalismul adolescentin si imaginea unui tineret captiv intre copilarie si maturizare. A urmat apoi, in 1987, Liceenii, care a dat startul seriei cu acelasi nume si care a devenit una dintre cele mai apreciate productii pentru tineret din cinematografia romaneasca. Sub bagheta regizorului Nicolae Corjos s-a dezvoltat un nou subiect in filmul romanesc.

Morometii (1987)

Morometii
Sursa

Stere Gulea a reusit una dintre cele mai impresionante ecranizari literare din cinematografia romaneasca dupa romanul Morometii de Marin Preda. Filmul sau a prezentat cu acuratete viziunea autorului asupra satului romanesc, cu toate nuantele si realitatile sale sociale si private, iar Victor Rebengiuc a conturat inca un rol de exceptie pentru cariera sa, Ilie Moromete.

Acestea sunt cateva dintre cele mai bune filme romanesti realizate in anii '70-'80. Ce alte productii din tara noastra ai mai adauga acestei liste?

Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Favorit TV

Descopera muzica populara autentica romaneasca, traditiile si obiceiurile satului romanesc numai pe Favorit TV. Cu o grilă alternand permanent intre difuzarea de videoclipuri si recitaluri ale unor artisti din zona muzicii populare si a muzicii etno, cu emisiuni de divertisment de tip magazin, Favorit TV gazduieste cei mai importanti rapsozi din Romania, fiind si o rampa de lansare pentru debutantii genului.


Muzica Favorit TV

Muzica favorita

Va invitam sa ascultati cea mai buna muzica populara romaneasca si etno alaturi de Favorit TV, cantata de cei mai cunoscuti si buni artisti romani ai momentului.

Traditii si obiceiuri

Traditii si obiceiuri

Aici gasesti cele mai importante mosteniri culturale ale poporului roman, traditii transmise din generatie in generatie, datini, obiceiuri strabune si mestesuguri unice cu care ne diferentiem de restul popoarelor din intreaga lume.

Bucataria favorita

Bucataria favorita

Te invitam in bucataria noastra specific romaneasca, in care gasesti cele mai renumite retete traditionale, impreuna cu cele mai importante secrete pe care poporul roman le-a dobandit de-a lungul istoriei la capitolul gastronomie.

Farmacia naturii

Farmacia naturii

Acesta este locul in care problemele tale de sanatate se vindeca natural. Iti prezentam o serie de tratamente, leacuri si retete pe baza de plante, care te vor ajuta sa vindeci orice boala.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook