Filme de dinainte de '89 care inca ne plac

Filme de dinainte de '89 care inca ne plac

Un lucru este cert – exista diferente majore intre filmele care se faceau inainte de 1989 si cele de acum. Dar, doar pentru ca avem tendinta se apreciem modernitatea mai mult si respectarea standardelor actuale, nu inseamna ca a disparut aprecierea pentru filmele romanesti realizate in perioada comunista. Cu toate ca erau supuse cenzurii, ca nu ieseau probabil exact asa cum si le-au dorit creatorii lor, ca erau destul de simple, aceste filme ne-au fascinat in trecut si inca ne uitam cu drag la ele la televizor. Sunt multe filme de dinainte de ’89 care inca ne plac.

Veronica - filmul copilariei

Veronica
Sursa

Veronica este probabil filmul care a marcat copilaria tuturor romanilor din perioada de dinainte de ’89 si imediat dupa. Realizat in 1972, filmul a fost difuzat si redifuzat de nenumarate ori, astfel incat a marcat numeroase generatii la rand si continua sa o faca si astazi. Lumea magica descrisa in film a fost una care a fascinat o intreaga tara si care inca ne mai tine in fata televizoarelor, indiferent de varsta. 
In film, micuta Veronica, interpretata de Lulu Mihaescu, este o fetita ce locuieste intr-un orfelinat. Ea primeste cadou o traista fermecata de la Zana cea buna, dar pentru ca refuza sa imparta darul cu ceilalti copii, este pedepsita. Visele fetitei o duc intr-o lume magica, in care oamenii din jurul ei, din viata de zi cu zi,  se transforma in personaje de poveste, care ajung sa o invete tot felul de lucruri noi. 

Pistruiatul - serialul copilariei

Pistruiatul
Sursa

Unul dintre cele mai interesante seriale pentru copii de la acea vreme a fost Pistruiatul. Aparut in 1973, a rulat in 10 episoade si a devenit una dintre cele mai difuzate productii romanesti. Pistruiatul este un baiat exceptional de curajos, care a devenit un simbol pentru acea vreme si un model de urmat pentru copiii din acea generatie si nu numai. Un mic erou al generatiilor trecute pentru copii, dar si pentru adulti, personajul este unul memorabil. 
Interpretat de Costel Baloiu, Pistruiatul este un copil, care ajunge sa se implice intr-o serie de aventuri de oameni mari. Momentul filmului este acela al anului 1944, in care au loc miscari impotriva regimului. Baiatul se implica in lupta impotriva regimului, alaturi de ilegalisti, si trece printr-o serie de evenimente uimitoare, dovedind inteligenta si spiritualitate, dar si o abordare cu iz de copilarie a evenimentelor. 

Iubirea din adolescenta in Declaratie de dragoste

Declaratie_de_dragoste
Sursa

Declaratie de dragoste este filmul romanesc al iubirii din liceu. Aparut in anul 1985, filmul a fost regizat de Nicolae Corjos si s-a bazat pe scenariul redactat de romancierul George Sovu. Povestea de dragoste dintre cei doi adolescenti este una care impresioneaza si astazi, fiind in continuare difuzata de posturile romanesti de televiziune. Pentru nostalgici, dar si pentru cei tineri, povestea de dragoste la liceu este una bine cunoscuta. 
Doi colegi aflati in ultimul an, Ioana, interpretata de Teodora Mares, si Alexandru, interpretat de Adrian Paduraru, traiesc o poveste de dragoste tulburatoare. Provenind din familii cu conditii sociale diferite, cei doi trebuie sa lupte pentru dragostea lor si sa treaca peste o sumedenie de evenimente, piedici si confuzii pentru a fi impreuna. Sentimentele frumoase se impletesc cu intorsaturi de situatie, care le pun dragostea la incercare. 

Totul despre adolescenti in Liceenii

Liceenii
Sursa

In 1987, Nicolae Corjos si George Sovu se intorc cu o productie asemanatoare primei, dar in care accentul se pune pe viata de liceu in general. Filmul a avut si continuari, in care s-au spus povestile liceenilor dupa aceasta perioada din viata lor. Cu Oana Sirbu, Stefan Banica Jr., Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu si multi altii, acest film a ramas probabil unul dintre cele mai cunoscute din acea vreme. Povestea spusa atrage in continuare generatiile tinere catre o ecranizare romaneasca a vietii de liceu din perioada comunista. 
Filmul prezinta aventurile tinerilor din liceu. Povestile despre scoala, despre profesori de toate felurile se imbina cu cele despre idilele dintre Ioana si Mihai in special, dar si dintre alti colegi, dar si cu povesti despre prietenie si cu multa, multa muzica, distractie si veselie tinereasca. Toate aceste elemente impreunate au redat tabloul perfect al vietii de liceu din Romania acelei perioade. 

Filmul unei confuzii - Nea Marin miliardar

Nea_Marin_miliardar
Sursa

Deja s-ar putea spune ca filmele in care personajul principal este confundat cu un altul sunt previzibile, dar iata ca am avut si noi productia noastra de succes pe aceeasi idee, inca de dinainte de revolutie. Nea Marin miliardar este o aventura spumoasa si haioasa, despre o simpla confuzie, ce duce un om simplu intr-o viata de lux, amestecata cu interactiuni cu presa, dar si cu mafia, pe litoralul romanesc. 
Nea Marin, interpretat de Amza Pellea, este un om simplu, plecat in vacanta la mare pentru a se relaxa. Aici este cazat de nepotul sau in camera unui miliardar, care era asteptat, dar intarzia. De aici porneste totul. Nea Marin este confundat cu Dl. Juvett, a carui camera o ocupase, si anjunge sa duca o viata de lux, dar si sa fie inconjurat de mafie. Sotia sa, Veta, porneste in recuperarea lui. 

Seria B.D. (Brigada Diverse)

BD
Sursa

Seria B.D. este compusa din trei filme: Brigada Diverse intra in actiune (1970), B.D. in alerta (1970) si B.D. la munte si la mare (1971). In regia lui Mircea Dragan, filmele au avut un mare success in prezentarea unor povesti amuzante, cu iz politist si de actiune din vremea comunismului. Cazurile primite de politisti sunt cele care starnesc o serie de intamplari amuzante, dar si alte actiuni de amploare mult mai mare. 
Brigada Diverse intra in actiune este primul film, in care povestea porneste de la doua cazuri marunte de furt si disparitie, pentru ca brigada sa ajunga la rezolvarea unor cazuri mult mai importante. In B.D. in alerta, grupul de politisti are de a face cu doua cazuri mari de la inceput, reusind sa anihileze diverse bande de raufacatori. In B.D. la munte si la mare, politistii opresc o banda de traficanti de droguri si un infractor strain.

Filmele de dinainte de ’89 au fost apreciate la momentul aparitiei lor si sunt in continuare. Fie ca s-au adresat copiilor, tinerilor sau adultilor acelei perioade, au ramas in mentalitatea tuturor. Acestea sunt doar cateva din filmele din perioada comunista care ne-au placut si inca ne plac. Ce alte filme de dinainte de ’89 ati adauga pe lista?

Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Favorit TV

Descopera muzica populara autentica romaneasca, traditiile si obiceiurile satului romanesc numai pe Favorit TV. Cu o grilă alternand permanent intre difuzarea de videoclipuri si recitaluri ale unor artisti din zona muzicii populare si a muzicii etno, cu emisiuni de divertisment de tip magazin, Favorit TV gazduieste cei mai importanti rapsozi din Romania, fiind si o rampa de lansare pentru debutantii genului.


Muzica Favorit TV

Muzica favorita

Va invitam sa ascultati cea mai buna muzica populara romaneasca si etno alaturi de Favorit TV, cantata de cei mai cunoscuti si buni artisti romani ai momentului.

Traditii si obiceiuri

Traditii si obiceiuri

Aici gasesti cele mai importante mosteniri culturale ale poporului roman, traditii transmise din generatie in generatie, datini, obiceiuri strabune si mestesuguri unice cu care ne diferentiem de restul popoarelor din intreaga lume.

Bucataria favorita

Bucataria favorita

Te invitam in bucataria noastra specific romaneasca, in care gasesti cele mai renumite retete traditionale, impreuna cu cele mai importante secrete pe care poporul roman le-a dobandit de-a lungul istoriei la capitolul gastronomie.

Farmacia naturii

Farmacia naturii

Acesta este locul in care problemele tale de sanatate se vindeca natural. Iti prezentam o serie de tratamente, leacuri si retete pe baza de plante, care te vor ajuta sa vindeci orice boala.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook