Portret de actor: Adrian Pintea

Portret de actor: Adrian Pintea

Adrian Pintea a fost unul dintre cei mai cunoscuti actori de teatru si film din Romania. Contributia sa la domeniul artistic din tara noastra s-a reflectat in piese de teatru, filme pentru cinema si televiziune, dar si in activitatea sa didactica. Adrian Pintea a dovedit de-a lungul carierei sale ca este unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale, dar si un regizor si un profesor desavarsit.

Viata personala

Adrian Pintea

Sursa

Adrian Virgil Pintea s-a nascut in 9 octombrie 1954, in localitatea Beius din judetul Bihor. A copilarit la Oradea, insa pasiunea pentru actorie l-a adus in capitala. In anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti. 10 ani mai tarziu devine profesor la acelasi institut, ducand mai departe arta actoriei deprinsa aici.

Actorul s-a specializat continuu in domeniul sau de activitate. Astfel, in anul 2002, a incheiat studiile doctorale in teatru cu lucrarea Hamlet sau actorul lucid, iar in 2004 a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale la sectia regie film.

In anul 2000, Adrian Pintea s-a casatorit cu Lavinia Tatomir, fiica medicului actorilor de la Teatrul National din Craiova. Actorul s-a stins in anul 2007, la Spitalul Clinic Fundeni, in urma afectiunilor grave produse de ciroza hepatica de care suferea.

Cariera lui Adrian Pintea

Adrian Pintea

Sursa

Adrian Pintea a debutat pe scena in piesa Oedip salvat, la Studioul Casandra, in 1977. Au urmat o serie de roluri deosebite, care i-au adus notorietate si pe scenele altor institutii teatrale importante din tara. Printre cele mai cunoscute piese de teatru in care a jucat se numara: Pescarusul de A.P. Cehov, Memoriile unui necunoscut de F.M. Dostoievski, Ifigenia de Mircea Eliade, Henric al IV-lea de Luigi Pirandello si Hamlet de William Shakespeare.

Si in film si televiziune, Adrian Pintea a avut parte de cateva roluri memorabile. Printre filmele in care il putem revedea pe regretatul actor se numara: Mircea (1989), Domnisoara Christina (1992), Dusmanul dusmanului meu (1999) si seria Iancu Jianu.

Care crezi ca a fost cel mai bun rol din cariera lui Adrian Pintea?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook