Portret de actor: Amza Pellea

Portret de actor: Amza Pellea

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai iubiti actori romani de teatru si film. De-a lungul carierei sale indelungate, acesta ne-a bucurat cu roluri memorabile atat pe scena teatrelor, cat si pe ecrane. Personajele istorice, dar si cele din comedii, au fost cele prin care Amza Pellea si-a demonstrat talentul actoricesc incredibil si cu care a reusit sa cucereasca publicul larg. Pana si azi, cele mai importante filme in care a aparut acesta sunt inca apreciate si vizionate de un numar mare de cinefili.

Viata personala

Viata personala a lui Amza Pellea
Sursa

Amza Pellea s-a nascut in data de 7 aprilie 1931, in Bailesti, Dolj, intr-o familie numeroasa. Actorul a urmat cursurile Colegiului National Carol I din Craiova, imediat dupa care si-a inceput cariera stralucita in actorie, pe scenele unora dintre cele mai importante teatre din tara noastra. Ulterior a devenit si profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, impartasind astfel pasiunea pentru actorie si cu tinerii actori.

In anul 1958, Amza Pellea s-a castorit cu Domnica Mihaela Policart, alaturi de care a ramas pana la moartea sa si impreuna cu care a avut si o fiica, pe celebra actrita Oana Pellea. Oana i-a urmat imediat tatalui sau in actorie, urmand cursurile IATC si devenind la randul sau un nume pe scena nationala si internationala de teatru. Amza Pellea a decedat, la varsta de 52 de ani, in data de 12 decembrie 1983, la Bucuresti si este inmormantat in Cimitirul Bellu.

Cariera lui Amza Pellea

Cariera lui Amza Pellea
Sursa

Amza Pellea a avut o cariera fulminanta in actorie. De-a lungul timpului a jucat pe cele mai importante scene de teatru din tara noastra, cum ar fi Teatrul National Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti. Ultimul sau rol a fost pe scena Teatrului de Comedie, unde, in anul 1983, l-a interpretat pe batranul mosier Muromski din comedia Procesul de Suhovo-Kobilin.

Rolurile din film ale lui Amza Pellea au fost dintre cele mai variate. Insa, principalele categorii de personaje interpretate de acesta au fost cele istorice si cele comice. Printre cele mai memorabile filme in care poate fi vazut Amza Pellea enumeram: Tudor din Vladimiri, Croitorii cei mari din Valahia, Tudor, Rascoala, Columna, Dacii, Haiducii, Secunda 58 si Somnoroasa aventura. Insa, cele mai importante roluri ale sale au fost Mihai Viteazul, Nea Marin, pe care actorul l-a si creat, si Ipu din Atunci i-am condamnat pe toti la moarte.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai buni actori romani ai tuturor timpurilor. Rolurile sale de exceptie pe scena teatrelor, dar si in filme, i-au adus recunoasterea bine meritata. Mai mult decat atat, acestea l-au ajutat sa creeze personaje memorabile, care vor fi pentru totdeauna identificate cu actorul care le-a dat viata.

Care a fost cel mai bun rol al lui Amza Pellea?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook