Portret de actor: Florin Piersic

Portret de actor: Florin Piersic

Florin Piersic este unul dintre cei mai celebri actori de pe scena teatrului romanesc, dar si de pe micile si de pe marile ecrane. Cu o cariera fulminanta in spate, actorul inca reuseste sa ne cucereasca si sa ne tina aproape de productiile in care apare. Filmele sale, piesele de teatru, dar si multitudinea de alte proiecte pe care le-a intreprins in fata publicului, l-au facut sa fie unul dintre cei mai celebri actori romani.

Viata personala

Florin Piersic ca Margelatu
Sursa

Nascut in data de 27 inauarie 1936, la Cluj, Florin Piersic provine dintr-o familie de origine bucovineana. A urmat Liceul de baieti nr. 3 de la Cluj, dupa care a frecventat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Parcursul sau a fost astfel unul clar orientat spre actorie, cariera pe care a si inceput-o la doi ani dupa terminarea cursurilor din invatamantul superior.

De-a lungul timpului, actorul a fost casatorit de trei ori. Din prima casnicie, cu Tatiana Iekel, a avut primul copil, Florin Jr., care ii calca pe urme in domeniul de film. Din cea de-a doua casatorie, cu actrita Anna Szeles, a avut un alt baiat, Daniel, dar care, in urma divortului, a parasit tara alaturi de mama sa. In 1993, Florin Piersic s-a casatorit cu Anna Torok, dupa o relatie de 7 ani.

Cariera lui Florin Piersic

Florin Piersic pe scena
Sursa

Actorul Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, la doi ani dupa terminarea facultatii, obtinand chiar rolul principal din productia Discipolul diavolului. De aici inainte, palmaresul de roluri pe care le-a jucat la Teatrul National din Bucuresti a continuat sa se dezvolte spre noi si noi directii, aducand personaje din comedii, tragedii, drame si din piese de factura istorica. Printre cele mai frumoase piese de teatru in care l-am putut vedea pe Florin Piersic, enumeram: Act venetian, Gaitele, Logodnicele aterizeaza la Paris, Oameni si soareci, Straini in noapte etc.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a fost onorat prin diverse premii si distinctii. A devenit Cetatean de Onoare al mai multor orase din Romania, cinematograful “Republica” din Cluj si-a schimabt numele in cinematograful “Florin Piersic”, a fost distins cu “Ordinul Meritul Cultural” clasa a V-a pentru activitatea sa pe scena si decorat cu “Ordinul National Steaua Romaniei” in grad de Cavaler pentru contributia adusa filmului romanesc.

Florin Piersic in Haiducii lui Saptecai
Sursa

In filmografie, debutul lui Florin Piersic a avut loc in anul 1957, in productia Ciulinii Baraganului, in care a interpretat rolul lui Tanase. Au urmat roluri si in alte bine cunoscute si astazi, cum ar fi: Neamul Soimarestilor (1965), De-as fi Harap-Alb (1965), Sapte baieti si o strengarita (1967), Columna (1968), Mihai Viteazul (1971), Haiducii lui Saptecai (1971), Zestrea Domnitei Ralu (1971), Saptamana nebunilor (1971), Pintea (1976), Eu, tu, si... Ovidiu (1978), Drumul oaselor (1980), Trandafirul galben (1982), Misterele Bucurestilor (1983), Masca de argint (1985), Colierul de turcoaze (1986) si Totul se plateste (1987).

Ajuns la o varsta respectabila, Florin Piersic continua sa ne bucure pe scenele teatrelor, dar si pe ecrane in cele mai variate ipostaze, atat in productii vesele, cat si in unele mai triste. Indiferent de situatie, este intotdeauna o placere de a-l vedea pe Maestru exersandu-si talentele in fata publicului spectator. 

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii
Autopsia crimei
Drama

Autopsia crimei

Fost neurochirurg de top, dr. Megan Hunt este acum medic legist si mentine un echilibru precar intre analizarea cadavrelor si solutionarea cazurilor si viata sa personala.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook