Portret de actor: Ion Besoiu

Portret de actor: Ion Besoiu

Ion Besoiu este un actor roman de film, radio, teatru si televiziune. A jucat in numeroase filme romanesti consacrate si a primit multe premii pentru dezvoltarea domeniului cinematografiei si al teatrului. Dintre acestea enumeram Premiul pentru întreaga activitate UNITER, in 2008, si Premiul Gopo pentru intreaga opera, in 2011. El este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori romani.

Viata personala

Ion Besoiu

Sursa

Ion Besoiu s-a nascut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A fost casatorit si are o fiica. Acesta a absolvit Academia de Teatru si Muzica, din Sibiu, si a fost actor si director al teatrului Lucia Sturza Bulandra, din Bucuresti. In anul 2001, a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, iar cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei, in grad de cavaler, datorita contributiei sale la dezvoltarea artei teatrale romanesti.

Un an mai tarziu, a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane. Ion Besoiu este presedinte executiv al Fundatiei Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt, care, printre altere, sustine si ajuta tinerii talentati.

Cariera lui Ion Besoiu

Ion Besoiu

Sursa

Ion Besoiu si-a facut debutul cinematografic in anul 1957, in filmul Toate panzele sus, in regia lui Mircea Muresan. Acesta a jucat pe scena Teatrului Radu Stanca, din Sibiu, timp de 16 ani, si, apoi, a facut parte din echipa Teatrului Lucia Sturza Bulandra, din Bucuresti, ca director al teatrului, timp de 12 ani.

Cele mai cunoscute roluri pe care le-a jucat in filme consacrate sunt Closca, in Procesul lui Horia (1967), Serebreakov, in Unchiul Vanea (1983), Polonius, in Hamlet (1985), Oronte, in Mizantropul (1989), Corifeu, in Antigona (1993), Ferapont, in Trei surori (1995), Senecus, in Caligula (1996) si Muhoiarov Ivan Matveevici, in Oblomov (2003). Printre filmele in care a jucat Ion Besoiu mai enumeram Furtuna (1960), Neamul Soimarestilor (1965), Haiducii (1966), Rascoala (1965), Mihai Viteazul (1971), Ciprian Porumbescu (1973), Pacala (1974), Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii (1979), Ultima noapte de dragoste (1980) si Lumini si umbre (1981 -1982).

Care crezi ca a fost cel mai bun rol al lui Ion Besoiu de pana acum?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook