Portret de actor: Ion Dichiseanu

Portret de actor: Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu este unul dintre actorii generatiei de aur din cinematografia romaneasca. Acesta s-a facut remarcat atat prin rolurile sale, in care a demonstrat de nenumarate ori ca este un actor deosebit de talentat, cat si prin viata sa personala tumultoasa si agitata, prin numeroasele sale realatii, dar si prin nonsalanta cu care a expus aceste evenimente din viata sa in fata publicului.

Viata personala

Ion Dichiseanu

Sursa

Ion Dichiseanu s-a nascut in 20 octombrie 1933, in localitatea Adjud din judetul Vrancea. Acesta a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, pe care le-a absolvit in anul 1959. Actorul s-a remarcat dintotdeauna prin relatiile sale pe care le-a avut cu personalitati cunoscute din cinematografia nationala si internationala. In anul 1985, se casatoreste cu solista Simona Florescu, alaturi de care are si o fiica, Ioana Georgiana. Cei doi au divortat in anul 2007.

Cariera lui Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu

Sursa

Cariera lui Ion Dichiseanu incepe odata cu finalizarea cursurilor de specialitate. Inca din 1959, acesta urca pe scenele teatrelor din Romania, facandu-se remarcat de catre public imediat. Astfel, Ion Dichiseanu s-a bucurat de o indelungata activitate teatrala la Teatrul Nottara. Pe langa piesele de teatru, actorul s-a remarcat si intr-o selectie impresionanta de filme si seriale, printre care: Titanic vals (1964), Cantecele marii (1971), Sfanta Tereza si diavolii (1972), Toate panzele sus (1977), Pentru patrie (1978), Clipa (1979), Burebista (1980), Trandafirul galben (1982), Zbor periculos (1984) si Supravietuitorul (2008).

De-a lungul timpului, actorul a primit si numeroase premii, printre care, cel mai important este Premiul ACIN din 1979, pentru rolul sau din filmul Clipa. Ion Dichiseanu este de asemenea Cetatean de Onoare al Adjudului, membru PNG-CD si autor al romanului Frumoasa spaniola, frumoasa suedeza, publicat in 1995. In anul 2002, Ion Dichiseanu primeste distinctia Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler pentru cariera sa actoriceasca.

Care crezi ca a fost cel mai bun rol al lui Ion Dichiseanu de pana acum?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii
Autopsia crimei
Drama

Autopsia crimei

Fost neurochirurg de top, dr. Megan Hunt este acum medic legist si mentine un echilibru precar intre analizarea cadavrelor si solutionarea cazurilor si viata sa personala.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook