Portret de actor: Radu Beligan

Portret de actor: Radu Beligan

Radu Beligan este actorul roman cu cea mai longeviva cariera in teatru, televiziune si cinematografie. La respectabila varsta de 95 de ani, actorul se bucura in continuare de aprecierea publicului si de numeroase distinctii pentru activitatea sa actoriceasca, ultima dintre acestea fiind Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera.

Viata personala

Radu Beligan
Sursa

Radu Beligan s-a nascut in data de 14 decembrie 1918, in localitatea Galbeni din judetul Bacau. Originile familiei sale provin din Grecia, din partea mamei, dar si din urmasii unuia dintre fratii lui Ion Creanga, din partea tatalui. A fost profesor la Institutul de Teatru si Film, director al Teatrului de Comedie, presedinte al Institutului International de Teatru si membru in diverse comisii si consilii de specialitate in teatru si film.

De-a lungul timpului a primit numeroase onoruri pentru activitatea sa. In anul 2004, a fost numit membru de onoare al Academiei Romane, iar in 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti. Cariera sa indelungata a fost cea care l-a adus in fata publicului, astazi fiind cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.

Cariera lui Radu Beligan

Radu Beligan si fiica sa Lamia Beligan
Sursa

In perioada 1961-1969, Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, dupa care a devenit director al Teatrului National din Bucuresti, pana in anul 1990. Cariera de actor a inceput-o in anul 1937 cu piesa Crima si pedeapsa, dupa romanul lui Dostoevsky, in regia lui Mihai Zirra. Au urmat decenii de activitate incununati cu roluri de succes, interpretand personaje cunoscute ale dramaturgiei romanesti, dar si rolurile scriitoriilor de proza si teatru din Romania si din strainatate.

Radu Beligan a avut si numeroase aparitii televizate, in productii celebre, printre care: Cui i-e frica de Virginia Wolf?, Amadeus, Titanic vals, Conu Leonida si asa mai departe. La acestea s-au adaugat si cartile scrise de actor: Pretexte si subtexte (1968), Luni, Marti, Miercuri (1978) si Note de insomniac (2001), dar si cateva audiobook-uri in lectura lui Radu Beligan.

La varsta de 95 de ani, Radu Beligan spune ca “apreciaza viata cu multa intelepciune” si acest lucru ni-l demonstreaza de fiecare data cand urca pe scena teatrelor din Bucuresti! Dupa 7 decenii de roluri in teatru, Radu Beligan este cu siguranta unul dintre ce mai importanti actori romani. 

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook