Portret de actor: Toma Caragiu

Portret de actor: Toma Caragiu

Toma Caragiu a fost un actor roman de teatru, TV si film. Acesta a ramas unul dintre cei mai cunoscuti si admirati actori ai tarii noastre, un monstru sacru al teatrului si filmului. Toma Caragiu a interpretat roluri de comedie si drama care l-au propulsat ca un mare exemplu de talent al timpurilor sale, lasand in urma o bogata comoara artistica.

Viata personala

 toma caragiu

Sursa

Toma Caragiu s-a nascut pe 21 august 1925, intr-o familie de aromani, in Argos Orestiko, Grecia. Acesta a copilarit si a facut scoala in Ploiesti si, mai tarziu, a intrat la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti. Debutul l-a facut pe scena studioului Teatrului National din Piata Amzei (1948), jucand rolul unui scutier in piesa Toreadorul din Olmado. Toma Caragiu a fost actor la Teatrul NationalTeatrul de Stat din ConstantaTeatrului de Stat din Ploiesti si Teatrul Bulandra din Bucuresti.

In 1952, s-a casatorit cu Maria Bonda si casnicia lor a durat 10 ani. Cei doi au adoptat o fetita de 3 ani, Maria Doina Caragiu. In 1963, are loc casatoria cu Elena Bichman care a durat pana in 1977. Toma Cragiu a lucrat la Teatrul National, Teatrul de Stat din Constanta, Teatrul de Stat din Ploiesti si a lasat in urma sute de piese de teatru si zeci de filme. S-a stins din viata pe 4 martie 1977, in urma unui cutremur, in Bucuresti, fiind inmormantat la cimitirul Belu.

Cariera lui Toma Caragiu

 toma caragiu

Sursa

Toma Caragiu a jucat in 39 de filme. Dintre acestea enumeram: Nufarul rosu (1955), Padurea spanzuratilor (1965), Operatiunea Monstrul (1976), seria BD (1970 - 1971), Actorul si salbaticii (1975), Mastodontul (1975), Serenada pentru etajul XII (1976), Ciprian Porumbescu (1972), Premiera (1976), K.O. (1968), Buzduganul cu trei peceti (1977), Haiducii lui Saptecai (1971), Saptamana nebunilor (1971), Haiducii (1966), Nu filmam sa ne amuzam (1975), Strazile au amintiri (1962), De trei ori Bucuresti (1968), Zestrea domnitei Ralu (1972) si multe altele.

A jucat alaturi de alti monstri sacri ai cinematografiei si televiziunii romane, precum Anda Calugareanu, Stefan Banica, Octavian Cotescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani si multi altii.

Care crezi ca a fost cel mai bun rol al lui Toma Caragiu?

Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii
Autopsia crimei
Drama

Autopsia crimei

Fost neurochirurg de top, dr. Megan Hunt este acum medic legist si mentine un echilibru precar intre analizarea cadavrelor si solutionarea cazurilor si viata sa personala.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook