Romanul "Odessa Blues", de Charles Haquet, lansat la Festivalul de carte şi muzică de la BraşovŞtim oare ce punem în farfurie când mergem la supermarket şi cumpărăm alimente congelate? De câte ori ne oprim pentru a citi cu atenţie eticheta? Cât de mult dăunează industriilor autohtone importurile de hrană? Sunt doar câteva din întrebările care se nasc după ce citim "Odessa Blues", de Charles Haquet. Romanul, tradus şi în limba română şi prezentat la Festivalul de carte şi muzică de la Braşov, porneşte de la o anchetă reală despre mafia alimentară.

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "Cartea a apărut după ce am făcut o anchetă jurnalistică, despre traficul de alimente, despre importurile de hrană din China. Am imaginat, pornind de la fapte reale o poveste despre mafia alimentară. Am avut multe mesaje din partea cititorilor, care mi-au spus că este incredibil ceea ce povestiţi. 'Este adevărat?' Şi din păcate răspunul este da."

Chiar dacă este vorba de un roman poliţist care se citeşte pe nerăsuflate, cartea îşi propune şi să conştientizeze publicul în privinţa pericolului reprezentat de lipsa de informaţii despre ceea ce punem pe masă.

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "Mergem să căutăm prea departe lucruri pe care le-am putea produce local şi lăsăm să moară unele industrii autohtone. În Franţa, de exemplu, industria păstrăvului e pe cale să moară şi noi căutăm lucruri prea departe. Cred că în prezent, totuşi, începem să conştientizăm, în Europa, că este nevoie să mâncăm mai bine şi să producem local hrana."

Iar traducerea nu a fost o misiune uşoară.

IULIA BADEA-GUERITEE, traducătoare "Odessa Blues": "Stilul lui Charles este unul deosebit. Pentru el limba este un obiect viu cu care te joci. Vom fi mai atenţi de acum încolo la ce punem în farfurie? Eu zic că da. Cartea este o transpunere a unei anchete efectuate de un jurnalist, este un roman real care are darul de a ne face să ne trezim la viaţă şi să ne gândim la cum a fost fabricată hrana."

O dovadă în plus că...

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "...realitatea câteodată depăşeşte ficţiunea."


Recomanda prietenilor tai

Trebuie instalat Flash Player

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Sandokan,  Tigrul Malaeziei
Aventura

Sandokan, Tigrul Malaeziei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Sandokan, fiul regelui detronat si ucis al Malaysiei, strange in jurul sau o mana de prieteni credinciosi si devine cel mai temut pirat al marilor Orientului

vezi detalii
Mica mireasa
Drama

Mica mireasa

Serialul urmareste destinul unei fetite pe nume Anandi, obligata sa se casatoreasca la varsta de opt ani. Din acel moment, fetita este nevoita sa intre intr-o lume noua, total straina de ea si sa se conformeze regulilor noii sale familii.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook