„Treceţi, batalioane române, Carpaţii!“"Treceţi, batalioane române, Carpaţii" - un cântec ce face parte din tezarul sufletului românesc. Prima oară, cântecul a însufleţit trupele române în luptele din Primul Război Mondial. Nu este clar cine l-a compus şi nici cine a scris versurile. Unii îl indică drept compozitor pe Iosif Romulus Botto, renumit organizator de coruri și fanfare din Transilvania din perioada interbelică. Această versiune este însă pusă sub semnul întrebării, având în vedere că Iosif Botto, născut în 1904, avea 12 ani la data intrării României în război, când acest cântec era deja bine cunoscut. Este atestat istoric faptul că, în februarie 1919, membrii ”Legiunii Române de Voluntari Transilvăneni– Bucovineni” cunoşteau o versiune a marşului.
Interesant este că şi polonezii au un cântec patriotic asemănător, "Szara piechota”  (“Infanteria gri”), apărut în 1927.
Marşul militar "Treceţi batalioane române Carpaţii" le-a dat curaj românilor şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A răsunat pe străzile Bucureştiului în iunie 1941, când, în aplauzele mulţimii, militarii români au mărşăluit prin centrul oraşului, înainte de a pleca la luptă pentru eliberarea Ardealului, Basarabiei şi Bucovinei. Cântecul a fost readus în prim plan în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, de poetul Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra. Textul iniţial, de trei strofe, a fost completat cu şase strofe. În prezent, "Treceţi batalioane române Carpaţii" răsună la paradele ale Armatei Române, de Ziua Naţională şi la alte evenimente militare importante.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook