Asaltul cancelariilor europeneCLAUDIU ALEXANDRU VITANOS, doctor în istorie

"Perioada care a urmat revoluțiilor pașoptiste a fost crucială pentru crearea României viitoare. Liderii politici europeni și cabinetele marilor puteri ale vremii au fost efectiv „luate cu asalt" de revoluționarii români în exil. Ei au încercat să sensibilizeze factorii de decizie internaționali de justețea cauzei românești. Războiul Crimeii(1853-1856) și negocierile de pace care au urmat au creat cadrul favorabil îndeplinirii obiectivului național. Străinătatea a început să perceapă avantajele geopolitice ale unui stat românesc puternic la gurile Dunării".

 

Înfrângerea revoluțiilor din 1848-1849 a generat un nou val de emigrație politică. Oarecum paradoxal, ajungerea liderilor revoluțiilor din Țările Române în Occident și încercarea de coagualare a exilului românesc sub o singură conducere a fost folositoare Țării. Oamenii politici europeni exilați nu au reușit să pună la cale o nouă revoluție europeană, așa cum își doreau, dar românii s-au cunoscut mai bine și au început să pregătască unirea Țării Românești cu Moldova. În ciuda rivalităților personale și de orientare politică – Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti se pronunțau pentru radicalism revoluționar, Ion Heliade Rădulescu, Ion Ghica, C.Negri erau adepți ai transformărilor controlate spre exemplu, ei erau cu toții de acord că obiectivele fundamentale ale românilor în viitor erau unitatea și independența națională. În vederea popularizării programului democratic național au fost publicate, pe lângă broșuri și memorii, unele ziare și reviste precum „România viitoare", „Republica română", „Junimea română" etc. Tot Nicolae Bălcescu este cel care realizat cel mai fin diagnostic al națiunii române la mijlocul secolului al-XIX-lea: „Revoluția viitoare nu nu se mai poate mărgini a voi ca românii să fie liberi, egali, proprietari de pământ și de capital...ci va cere unitatea și libertatea națională. Deviza ei va fi: Dreptate, Frăție, Unitate. Ea va fi o revoluție națională."


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook