Ciuleandra, nebunia dansuluiUnul dintre romanele româneşti cele mai apreciate ale secolului trecut este Ciuleandra, de Liviu Rebreanu. Apărut în 1927, romanul explorează în profunzime psihicul uman şi subliniază dificultatea în a ne cunoaşte cu adevărat. Titlul operei duce cu gândul la nebunia dansului. “Ciuleandra” poate reprezenta un dans dionisiac în care fiecare dintre participanți se dezlănțuie: ”Pornește ca o horă oarecare, foarte lent, foarte cumpătat. Jucătorii se adună, se îmbină, se înșiră, probabil după simpatii, ori la întâmplare, indiferent. Pe urmă, când se pare că oamenii s-au încins puțin, muzica prinde a se agita și a se iuți." În anul 1930 are loc premiera filmului Ciuleandra. Este vorba de primul film sonor vorbit în limba română, o coproducţie româno-germană, regizată de Martin Berger. În 1985, Ciuleandra apare în regia lui Sergiu Nicolaescu. 

AMB 5 SEC FILM 

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Nicola. Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar nu a fost nominalizat în competiție.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook