Crezul politic al domnitoruluiClaudiu Alexandru Vitanos, doctor în istorie: "După o domnie apreciată peste timp drept „glorioasă”, Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza a fost forțat să abdice. Este una dintre puținele înfăptuiri ale patrioților români, membri ai generației pașoptiste, care nu a întrunit aprobarea locuitorilor Principatelor Unite. Cuza a pus în aplicare, într-un timp scurt, un program radical de reforme care a inclus „legea rurală”, promulgată în luna august 1864, prin care țăranii primeau pământ în schimbul unor plăți eșalonate, în rate, timp de 15 ani. La țară, mulți români îi păstrau portretul lui Alexandru Ioan Cuza, la loc de cinste, lângă icoane. Calcule de oportunitate politică au făcut necesară crearea unei „monstruase coaliții”care a pregătit detronarea lui Cuza și la care au participat toate partidele din principate. Era nevoie de un principe străin în viitoarea Românie".

Actul de la 11 februarie 1866 a fost caracterizat în termeni diverși, de la o extremă la alta: de la „revoluție” la „trădare națională”. Disputele nu au încetat nici după aproape un secol și jumătate. Dintre factorii care au determinat și explică detronarea lui Cuza, cel mai important este necesitatea aducerii pe tronul Principatelor Unite a unui prinț străin. Liderii politici care au pregătit lovitura de palat erau convinși de necesitatea abdicării surpriză însoțită de aducerea unui prinț străin. Se evitau, astfel, pericole mari care ar fi periclitat chiar unirea, atât de greu înfăptuită și consolidată. Cel puțin două lucruri au încurajat acțiunile „monstruasei coaliții”: schimbarea de atitudine a Franței față de Cuza și crezul politic al domnitorului. În nota adresată puterilor garante, la alegerea sa ca domn în cele două principate Alexandru Ioan Cuza arăta: „Țara a cerut unirea cu un prinț străin(...) Lipsit de ambiție personală și nedorind alta decât binele țării mele(...) nu am altă trebuință de a declara că voi fi întotdeauna gata de a mă întoarce la viața privată și că nu voi considera retragerea me ca un sacrificiu.” De altfel, Cuza nu a încercat și nici nu a acceptat vreo inițiativă de a recăpăta tronul. Prințul străin odată adus și acceptat de marile puteri putea să acționeze, bazându-se pe sprijinul familiei domnitoare europene din care provenea, în vederea obținerea independenței de stat, ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.

 


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook