Cucerirea IndependeţeiClaudiu Alexandru Vitanos, doctor în istorie: "Politica „faptului împlinit”, aplicată de o bună bucată de vreme de patrioții români, s-a materializat într-o serie de acte care preveniseră și obișnuiseră marile puteri cu ideea unei largi autonomii a Bucureștiului. Țara tindea, evident, spre independența deplină. Au fost încheiate o serie de convenții cu puterile europene, între care cea comercială cu Austro-Ungaria care recunoștea, indirect, independența României față de Imperiul Otoman. Totuși, Poarta considera „Principatele Unite”, cum le numea în continuare, drept o „provincie privilegiată”. Urma cucerirea independenței pe câmpul de luptă și revenirea Dobrogei la Patria Mamă".

Redeschiderea crizei orientale în anul 1875, care anunța un nou război ruso-turc, constituia prilejul pentru lichidarea „legăturii seculare” cu Poarta. Atitudinea factorilor politici de la București a fost promptă și hotărâtă. Ion I.C. Brătianu declara în fața Parlamentului: „...dacă toate puterile din Europa[…] ar zice că România să fie provincie turcească, noi să nu suferim una ca asta”. A fost înaintată Marilor Puteri o vehementă notă de protest. Acestea nu promiseseră sprijin politic pentru proclamarea independenței și garantarea neutralității Țării în conflict. După semnarea unei convenții cu Imperiul Țarist prin care se prevedea trecerea armatelor ruse, pe teritoriul României spre Balcani în aprilie 1877, pe 9 mai, Camera și Senatul au votat moțiuni prin care se proclama Independența Națională a României. Mihail Kogălniceanu afirma în Cameră: „...nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara...că noi suntem o națiune liberă și independentă.” Dacă în timpul desfășurării ostilităților colaborarea ruso-română a fost dificilă, după încheierea luptelor s-a dovedit a fi chiar mai problematică. Armatele ruse și române s-au aflat în pragul unui conflict deschis. Armata rusă a ocupat cele trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Ismail), revenite la Moldova după Congresul de pace de la Paris din 1856. Starea de fapt a fost menținută și după Congresul de la Berin din 1878, unde reprezentanții României – Ion I.C. Brătianu și Mihai Kogălniceanu au fost „ascultați dar nu auziți”. În cele din urmă, în urma arbitrajului marilor puteri, a fost recunoscută Independența României, alipirea Dobrogei, Insulei Șerpilor și a deltei Dunării. A fost impusă, însă, cedarea sudului Basarabiei către Rusia. România era însă recunoscută pe plan internațional drept o țară independentă și suverană. Se deschidea calea unui nou pas spre consolidarea Țării, proclamarea regatului.


Recomanda prietenilor tai

Portret de actor: Park Seo-joon

Portret de actor: Park Seo-joon

Park Seo-joon (nascut Park Yong-gyu, in 16 decembrie 1988, in Seoul) este un actor sud-coreean si este cunoscut pentru rolurile sale in serialele Kill Me, Heal Me (2015), She Was Pretty (2015), Hwarang: The Poet Warrior Youth (2016–2017), Fight for My Way (2017), What's Wrong with Secretary Kim (2018).

vezi detalii
Green Book, cel mai bun film din 2018

Green Book, cel mai bun film din 2018

Green Book a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de-a 91-a editii a galei premiilor Academiei americane de film. Filmul este o biografie americana ce imbina genurile comediei si dramei, regizat de Peter Farrelly.

vezi detalii
Portret de actor: Tina Datta

Portret de actor: Tina Datta

Tina Datta este o tanara actrita indiana de film si de televiziune. Ea este cunoscuta pentru rolul principal Iccha Bharti in serialul „Uttaran” („Dragoste si ura”, care urmareste povestea a doua prietene care provin din clase sociale diferite), difuzat de National TV, si pentru participarea la reality show-ul Fear Factor: Khatron Ke Khiladi 7. A portretizat, de asemenea, roluri precum Dhamini in „Karmaphal Daata Shani” si Jaahnvi Morya in „Daayan”.

vezi detalii
Momentul anului la Gala Premiilor Oscar

Momentul anului la Gala Premiilor Oscar

Pelicula Green Book a castigat marele premiu la Oscar, insa momentul serii a fost, cu siguranta, interpretarea melodiei “Shallow”, care a castigat premiul pentru cel mai original cantec, de catre Lady Gaga si Bradley Cooper, protagonistii filmului “A star is Born”.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook