Cucerirea IndependeţeiClaudiu Alexandru Vitanos, doctor în istorie: "Politica „faptului împlinit”, aplicată de o bună bucată de vreme de patrioții români, s-a materializat într-o serie de acte care preveniseră și obișnuiseră marile puteri cu ideea unei largi autonomii a Bucureștiului. Țara tindea, evident, spre independența deplină. Au fost încheiate o serie de convenții cu puterile europene, între care cea comercială cu Austro-Ungaria care recunoștea, indirect, independența României față de Imperiul Otoman. Totuși, Poarta considera „Principatele Unite”, cum le numea în continuare, drept o „provincie privilegiată”. Urma cucerirea independenței pe câmpul de luptă și revenirea Dobrogei la Patria Mamă".

Redeschiderea crizei orientale în anul 1875, care anunța un nou război ruso-turc, constituia prilejul pentru lichidarea „legăturii seculare” cu Poarta. Atitudinea factorilor politici de la București a fost promptă și hotărâtă. Ion I.C. Brătianu declara în fața Parlamentului: „...dacă toate puterile din Europa[…] ar zice că România să fie provincie turcească, noi să nu suferim una ca asta”. A fost înaintată Marilor Puteri o vehementă notă de protest. Acestea nu promiseseră sprijin politic pentru proclamarea independenței și garantarea neutralității Țării în conflict. După semnarea unei convenții cu Imperiul Țarist prin care se prevedea trecerea armatelor ruse, pe teritoriul României spre Balcani în aprilie 1877, pe 9 mai, Camera și Senatul au votat moțiuni prin care se proclama Independența Națională a României. Mihail Kogălniceanu afirma în Cameră: „...nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara...că noi suntem o națiune liberă și independentă.” Dacă în timpul desfășurării ostilităților colaborarea ruso-română a fost dificilă, după încheierea luptelor s-a dovedit a fi chiar mai problematică. Armatele ruse și române s-au aflat în pragul unui conflict deschis. Armata rusă a ocupat cele trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Ismail), revenite la Moldova după Congresul de pace de la Paris din 1856. Starea de fapt a fost menținută și după Congresul de la Berin din 1878, unde reprezentanții României – Ion I.C. Brătianu și Mihai Kogălniceanu au fost „ascultați dar nu auziți”. În cele din urmă, în urma arbitrajului marilor puteri, a fost recunoscută Independența României, alipirea Dobrogei, Insulei Șerpilor și a deltei Dunării. A fost impusă, însă, cedarea sudului Basarabiei către Rusia. România era însă recunoscută pe plan internațional drept o țară independentă și suverană. Se deschidea calea unui nou pas spre consolidarea Țării, proclamarea regatului.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook