Discuţii oficiale despre Unire"Bine v-am regăsit la întâlnirea noastră săptămânală dedicată Centenarului Marii Uniri. Mă folosesc de prilej pentru a vă ura, în mumele întregii echipe, Paște fericit! Ne vom concentra atenția pe un moment considerat declanșator al evenimentelor care vor urma. Este vorba despre conferința ambasadorilor de la Viena din martie 1855".

Deteriorarea rapidă a relațiilor dintre Rusia și Imperiul Otoman a dus la izbucnirea luptelor în toamna anului 1853. În conflict s-au implicat din 1854 și alte mari puteri ceea ce a dus la ce este cunoscut în istorie drept Războiul Crimeii. Se deschidea, astfel, o nouă etapă în cadrul „problemei orientale”. Deși marile puteri au acționat, ca de obicei în interesul propriu, românii au reușit ca, pe fondul conflictului militar, să internaționalizeze situația principatelor. Ei au obținut maximum de avantaje în sprijinul ideii creării unui stat-național. Situația favorabilă a fost consecința acțiunilor constante și tenace întreprinse de emigrația revoluționară românească în marile capitale europene. A rezultat un capital enorm de simpatie și sprijin din partea opiniei publice europene. Principatele Române au trecut din 1854 sub ocupația militară a Austriei, după ce fuseseră ocupate din vara anului 1853 de trupele rusești. Austriecii au rămas aici până în primăvara anului 1857. În toată această perioadă, s-au intensificat eforturile diplomatice ale domnului filofrancez Grigore Alexandru Ghica din Moldova, cât și cele private ale revoluționarilor în exil atât moldoveni cât și munteni. Problema unirii Principatelor Române a fost pusă oficial în atenția diplomației europene cu ocazia conferinței ambasadorilor de la Viena din martie 1855. Astfel, în timpul dezbaterilor din 26 martie despre înlocuirea protectoratului rusesc asupra principatelor dunărene cu un regim de garanție colectivă a marilor puteri, reprezentantul Franței lui Napoleon al III-lea, baronul Francoise-Adolphe de Bourqueney, a avansat, prin memorandumul guvernului francez, ideea unirii celor două țări. Era pentru întâia dată când se afirma oficial, la nivel internațional, această idee. Ce va urma, va schimba definitiv soarta românilor și va duce la apariția unei noi entități statale – România.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook