Drumul Marii UniriClaudiu Vitanos, doctor în istorie: "Începem astăzi o călătorie fascinantă desfășurată cu ochii minții, de-a lungul veacurilor, prin care vom înțelege ce ne unește și ce ne dezbină ca români, cine a conceput, inițiat, înfăptuit și sprijinit, precum și cine s-a opus realizării Marii Uniri. Realitățile obiective consemnate de istorici sunt mereu aceleași, însă interpretarea lor a evoluat în funcție de evoluția societății în care trăim."

Accesul la noi documente și arhive precum și deschiderea oferită de mediul virtual au facilitat înțelegerea și într-o anumită măsură, reinterpretarea unor momente și perioade istorice. Exista conștiința de neam la români în momentul formării voievodatelor Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești? Se priveau românii pe ei înșiși ca parte a aceluiași trunchi comun? Începând cu secolul al XIV-lea se afirmă statele românești de la sud și est de Carpați – Țara Românească și Moldova. Intră, astfel, pe arena politică central și sud-est-europeană românii ca subiect internațional de sine stătător. Și precum, remarcau și călătorii străini ai epocii, ca și alți renumiți autori înaintea lor, pe la 1500, niște modești călugări români de la mânăstirea Dealu și nu anumiți cărturari, care ar fi putut auzi din Occident despre astfel de lucruri, știau că împăratul Traian prefăcuse țara în colonie romană. Mai știau că românii se trăgeau din acei coloniști și că tot de acolo păstraseră și numele lor. Alții relatau că într-o Transilvanie prosperă locuită de trei națiuni – secuii, ungurii și sașii, se adăugau românii care deși îi ajungeau ușor la număr pe ceilalți nu aveau nicio libertate, nobilime sau drept al lor. Țara era „încinsă" de două "Valahii" - Moldova și Țara Românească, exprimare des întâlnită în descrierile din epocă. Conștiința originii comune, așezarea de o parte și de alta a lanțului Munților Carpați care niciodată nu au despărțit ci au facilitat mai întâi coagularea entităților statale românești și mai apoi comunicațiile dintre ele au deschis drumul dorinței firești de refacere a unei unități cu alură de mit la vremea respectivă. Rămâne să vedem cum au influențat aceste realități desfășurarea evenimentelor viitoare.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook