Exemple ale solidarităţii naţionaleClaudiu Alexandru Vitanos, doctor în istorie: "Bine v-am regăsit la întâlnirea noastră săptămânală dedicată Centenarului Marii Uniri. După proclamarea Regatului, solidaritatea forțelor politice și sociale din România și din provinciile aflate sub ocupație străină devine un adevărat imperativ. Numai o acțiune comună și concertată putea asigura premisele împlinirii năzuințelor naționale. Sentimentul unității, acel “instinct național”, cum îl numea Take Ionescu, se manifesta viguros. Legăturile permanente între românii din Regat și cei din provinciile asuprite, participarea acestora din urmă la manifestările politice și culturale din țară, acțiunile de protest ale celor din Regat față de opresiunea la care erau supuși frații de dincolo de granițe sunt doar cîteva exemple ale manifestării solidarității naționale".

Dintre marile și importantele manifestații la care au participat sute și mii de români din provinciile surori sunt bine cunoscute cele din 1904 – serbările de la Putna ocazionate de comemorarea a patru secole de la moartea lui Ștefan cel Mare, 1906 – prilejuite de expoziția jubiliară de la București, 1909 – aniversarea semicentenarului Unirii Principatelor, 1911 - semicentenarul Astrei. Referindu-se la sosirea ardelenilor la festivitățile de la București din toamna anului 1906, raportul reprezentantului diplomatic al Austro-Ungariei în capitala României consemna: „În sunetele a trei fanfare militare, românii transilvăneni, sosiți în cinci trenuri succesive, au fost primiți cu entuziasm de numeroase asociații române și de o enormă mulțime de oameni(…) Apoi corul din Lugoj a intonatși s-a format o coloană uriașă de oameni, așa cum nu s-a mai văzut niciodată în București. Pe străzi, oaspeții sunt salutați cu o însuflețire fără margini; urări de bun venit și buchete de flori au însoțit impozanta coloană”. În continuarea tradiției pașoptiste și a celei din timpul lui Cuza, în această perioadă, contactele dintre oamenii politici din România și cei din provinciile subjugate au fost permanente. Firește, nu întotdeauna s-a manifestat o unitate perfectă de vederi privind tactica imediată și căile de urmat. Cu toții erau, însă, de acord, privind obiectivul final.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook