Întrebări despre strămoşi şi dreptateClaudiu Vitanos, doctor în istorie: "Bine v-am regăsit. Subiectul aflat în centrul atenției noastre, astăzi, în ciclul dedicat Centenarului Marii Uniri, sunt momentele dedicate științei și dorinței de cunoaștere. Evul Mediu românesc nu este o perioadă în care oamenii au fost preocupați numai de muncă, supraviețuire și războaie. Ei aveau și răgazuri dăruite sufletului. Oamenii se îndeletniceau și cu arta, cu scrisul sau cititul. Se întrebau despre originea lor, despre strămoși, despre dreptate și lege. Oamenii Evului Mediu, cu mijloace relativ modeste, au creat valori inestimabile care uimesc și încântă și după trecerea secolelor. În fond, ei sunt cei care au pus bazele Renașterii."

Un mare cărturar umanist a fost Nicolaus Olahus, descins din familia domnitoare a Țării Românești și rudă cu Iancu de Hunedoara. El a călătorit în Europa Apuseană și a venit în contact cu marii umaniști din „republica literelor” europene. A purtat toată viața cu mândrie numele „Românul”. El a scris despre originile romane ilustre ale poporului său și despre rolul de apărători ai creștinătății ai principlor din exteriorul arcului carpatic. Un alt mare cărturar a fost Dimitrie Cantemir. Cunoscător a numeroase limbi străine, Dimitrie a studiat cu marii învățați ai vremii. El a devenit un om de o mare cultură, autor al unor lucrări apreciate în întreaga Europă. La solicitarea Academiei din Berlin, în anul 1716, a finalizat monografia „Descriptio Moldaviae”, o enciclopedie istorică, geografică, economică și politică a acestui teritoriu românesc. Ulterior a scris lucrarea „Historia Moldo-Vlahica” în latină și rescris-o în limba română, sub numele „Hronicul romano-moldo-vlahilor”, unde tratează etnogeneza românilor. Un alt mare cărturar a fost Miron Costin. El a rămas un model în cultura română, mai ales prin contribuţia adusă la cunoaşterea originilor românilor şi aportul adus la dezvoltarea limbii. Lucrarea sa fundamentală este Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron Vodă încoace, până unde ajunsese Ureche – vornicul. O altă operă importantă a lui Miron Costin este şi „De neamul moldovenilor, din ce ţară au ieşit strămoşii lor”, lucrare rămasă neterminată. El demonstrează, cu argumente ştiinţifice originea romană a moldovenilor şi identitatea lor etnico-lingvistică cu românii ardeleni şi muntenii. Prin ideile vehiculate, această carte a devenit una de căpătâi a Şcolii Ardelene.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook