Întrebări despre strămoşi şi dreptateClaudiu Vitanos, doctor în istorie: "Bine v-am regăsit. Subiectul aflat în centrul atenției noastre, astăzi, în ciclul dedicat Centenarului Marii Uniri, sunt momentele dedicate științei și dorinței de cunoaștere. Evul Mediu românesc nu este o perioadă în care oamenii au fost preocupați numai de muncă, supraviețuire și războaie. Ei aveau și răgazuri dăruite sufletului. Oamenii se îndeletniceau și cu arta, cu scrisul sau cititul. Se întrebau despre originea lor, despre strămoși, despre dreptate și lege. Oamenii Evului Mediu, cu mijloace relativ modeste, au creat valori inestimabile care uimesc și încântă și după trecerea secolelor. În fond, ei sunt cei care au pus bazele Renașterii."

Un mare cărturar umanist a fost Nicolaus Olahus, descins din familia domnitoare a Țării Românești și rudă cu Iancu de Hunedoara. El a călătorit în Europa Apuseană și a venit în contact cu marii umaniști din „republica literelor” europene. A purtat toată viața cu mândrie numele „Românul”. El a scris despre originile romane ilustre ale poporului său și despre rolul de apărători ai creștinătății ai principlor din exteriorul arcului carpatic. Un alt mare cărturar a fost Dimitrie Cantemir. Cunoscător a numeroase limbi străine, Dimitrie a studiat cu marii învățați ai vremii. El a devenit un om de o mare cultură, autor al unor lucrări apreciate în întreaga Europă. La solicitarea Academiei din Berlin, în anul 1716, a finalizat monografia „Descriptio Moldaviae”, o enciclopedie istorică, geografică, economică și politică a acestui teritoriu românesc. Ulterior a scris lucrarea „Historia Moldo-Vlahica” în latină și rescris-o în limba română, sub numele „Hronicul romano-moldo-vlahilor”, unde tratează etnogeneza românilor. Un alt mare cărturar a fost Miron Costin. El a rămas un model în cultura română, mai ales prin contribuţia adusă la cunoaşterea originilor românilor şi aportul adus la dezvoltarea limbii. Lucrarea sa fundamentală este Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron Vodă încoace, până unde ajunsese Ureche – vornicul. O altă operă importantă a lui Miron Costin este şi „De neamul moldovenilor, din ce ţară au ieşit strămoşii lor”, lucrare rămasă neterminată. El demonstrează, cu argumente ştiinţifice originea romană a moldovenilor şi identitatea lor etnico-lingvistică cu românii ardeleni şi muntenii. Prin ideile vehiculate, această carte a devenit una de căpătâi a Şcolii Ardelene.


Recomanda prietenilor tai

Portret de actor: Park Seo-joon

Portret de actor: Park Seo-joon

Park Seo-joon (nascut Park Yong-gyu, in 16 decembrie 1988, in Seoul) este un actor sud-coreean si este cunoscut pentru rolurile sale in serialele Kill Me, Heal Me (2015), She Was Pretty (2015), Hwarang: The Poet Warrior Youth (2016–2017), Fight for My Way (2017), What's Wrong with Secretary Kim (2018).

vezi detalii
Green Book, cel mai bun film din 2018

Green Book, cel mai bun film din 2018

Green Book a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de-a 91-a editii a galei premiilor Academiei americane de film. Filmul este o biografie americana ce imbina genurile comediei si dramei, regizat de Peter Farrelly.

vezi detalii
Portret de actor: Tina Datta

Portret de actor: Tina Datta

Tina Datta este o tanara actrita indiana de film si de televiziune. Ea este cunoscuta pentru rolul principal Iccha Bharti in serialul „Uttaran” („Dragoste si ura”, care urmareste povestea a doua prietene care provin din clase sociale diferite), difuzat de National TV, si pentru participarea la reality show-ul Fear Factor: Khatron Ke Khiladi 7. A portretizat, de asemenea, roluri precum Dhamini in „Karmaphal Daata Shani” si Jaahnvi Morya in „Daayan”.

vezi detalii
Momentul anului la Gala Premiilor Oscar

Momentul anului la Gala Premiilor Oscar

Pelicula Green Book a castigat marele premiu la Oscar, insa momentul serii a fost, cu siguranta, interpretarea melodiei “Shallow”, care a castigat premiul pentru cel mai original cantec, de catre Lady Gaga si Bradley Cooper, protagonistii filmului “A star is Born”.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook