Ioan Cantacuzino, un microbiolog de geniuUna dintre personalităţile care au marcat secolul XX a fost renumitul medic Ioan Cantacuzino. Microbiologul român a fost fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală. Profesor universitar și membru al Academiei Române, a avut un rol esenţial prin descoperirile sale ce au vizat tratamentul holerei, tifosului epidemic, tuberculozei și scarlatinei. Ilustrul medic a lucrat la Institutul Pasteur din Paris în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului. Ioan Cantacuzino este cel care a elaborat o metodă de vaccinare antiholerică, folosită și astăzi în tarile unde se mai semnalează astfel de cazuri. La sfârsitul primului Razboi Mondial se afla în Franţa, unde fusese trimis ca sef al misiunii române a Crucii rosii. Aici, Cantacuzino a participat la combaterea epidemiilor din Marsilia. A tinut conferinte despre holera si tifos exantematic la Facultatea de medicina din Paris si la Academia din Marsilia. La întoarcere a convins autorităţile din ţară să creeze o instituţie care să lupte împotriva epidemiilor prin boli transmisibile. In 1921 se înfiinteaza "Institutul de seruri si vaccinuri ", astazi " Institutul de microbiologie, parazitologie si epidemiologie " Dr. I. Cantacuzino ", unde se va dezvolta şcoala românească de microbiologie.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook