Mihai Viteazul și ”refacerea unității dacice”Claudiu Vitanos, doctor în istorie: "Fiecare dintre noi aude cel puțin o dată, la școală, formula „Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei.” Titulatura este cuprinsă într-un hrisov emis de Mihai Viteazul la 27 mai 1600. Este momentul din care, „nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie”, după cum scria metaforic Nicolae Iorga."

În secolele XVIII-XX, personalitatea lui Mihai Viteazul a căpătat dimensiunile unui simbol național românesc, pe bună dreptate. Din dorința de a slăbi uriașa presiune otomană care dusese la „ticăloșirea” țării, Mihai Viteazul inițiază o înțelegere polico-militară cu Aron Vodă din Moldova și Sigismund Bathory din Transilvania. Cei trei principi ajung la o înțelegere fermă de acțiune comună în 1594. În fruntea aceastei „alianțe”, autointitulat „principe al Daciei”, se plasase Sigismund Bathory. În august 1595, Mihai s-a luptat cu turcii la Călugăreni, unde a obținut o victorie răsunătoare. Ulterior, politica europeană a principelui român și luptele câștigate au dus la o diminuare substanțială a suzeranității otomane asupra Țării Românești și asupra celorlalte două principate. Schimbările înregistrate la nivel intern și internațional îl fac pe Mihai să intre în conflict cu o parte a foștilor aliați. La 1 noiembrie 1599, la trei zile după bătălia de la Șelimbăr, unde i-a înfrânt pe oamenii lui Andrei Bathory, Mihai Viteazul intră triumfal în Alba Iulia. Mihai va transforma orașul, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei țări. Este de domeniul evidenței că unirea dintre Ţara Românescă, Moldova şi Ardeal s-a făcut din rațiuni politice și militare. Dar i-a plasat pentru prima oară pe români, pentru o clipă, sub același sceptru. Mihai Viteazul era român, şi, pentru întâia dată în istorie, un român conducea cele trei Principate, în cazul Transilvaniei - un lucru cu totul inedit. Situația de fapt a trezit anumite sentimente și interpretări naționale încă din epocă. În plus, unii contemporani, au definit unirea de la 1600 ca un act de restitutio Daciae, adică de refacere a unității Daciei de odinioară. Privind spre viitor, această Dacie meteorică a lui Mihai Vitezul avea să coincidă în mare măsură cu România modernă.


Recomanda prietenilor tai

Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii
Portret de actor: Choi Min-ho

Portret de actor: Choi Min-ho

Choi Min-ho, nascut pe 9 decembrie 1991, mai bine cunoscut dupa numele Minho, este un cantaret si actor sud-coreean.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook