O generaţie de aur în istoria RomânieiClaudiu Vitanos, doctor în istorie: "Bine v-am regăsit la întâlnirea noastră săptămînală dedicată Centenarului Marii Uniri. Vorbim despre perioada dintre revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821 și revoluțiile de la 1848. Aceasta a fost de o deosebită importanță în ceea ce privește definitivarea direcției urmate de românii din principate. Viitoarea Românie a beneficiat de eforturile unei generații extraordinare de patrioți și vizionari care au inițiat și susținut modernizarea țării. O generație de elite educate în vestul Europei, mai ales la Paris dar și la Viena, Berlin sau Roma care au pus, efectiv, bazele României de astăzi. În această perioadă s-a afirmat învățământul românesc. Limba română s-a dovedit capabilă să exprime cele mai fine nuanțe."

Un fenomen important ale cărui baze sunt puse acum este acela al instituționalizării culturii pe baze naționale. Cultura în principate nu rămâne numai apanajul boierilor și al celor instăriți. Ea devine un instrument de propășire și progres pentru întreaga societate, Societățile culturale care se înființează preiau acest comandament al epocii. Între acestea se evidențiază Societatea Literară de la București – activă începund cu 1827 – la inițiativa lui Dinicu Golescu și Ion Heliade Rădulescu. Tot în capitala Munteniei ia ființă în 1845 Asociația Literară a României, sub președenția lui Iancu Văcărescu. Sub paravanul asigurat de aceasta au activat membrii societății secrete „Frăția” din Moldova și Țara Românească pentru elaborarea programului revoluționar de renaștere națională. La Iași, iau ființă Conservatorul Filarmonic în 1837 și Societatea Filarmonică în 1838. Mai multe ziare și reviste care se înființează în această perioadă încorporează în titulatura lor fie „Dacia”, fie „România”, fie „românesc.” Se afirmă astfel, din ce în ce mai pregnant, identitatea românească și dorința editorilor de a se adresa întregii națiuni. Indiferent de durata și frecvența apariției acestor publicații ele au făcut nu numai educație civică și cultural-științifică. Au popularizat idealurile de unitate și independență națională. Ziare și reviste care au cunoscut, în epocă, o largă circulație de o parte și de alta a Carpaților au fost: „Albina românească”, „Alăuta românească”, „Curierul românesc”, „România” etc. Trecerea în revistă a publicațiilor care, fără urmă de îndoială au contribuit la modelarea conștinței naționale a românilor nu poate fi completă fără menționarea „Arhivei românești” și a „Daciei literare”(apărută în 1840), editate la Iași de Mihai Kogălniceanu. De asemenea, la fel de important a fost și „Magazinul istoric pentru Dacia”, publicat în 1845, la București, de Nicolae Bălcescu și ardeleanul August Treboriu Laurian.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook