Oamenii UniriiMarea Unire din 1918 nu ar fi putut fi realizată fără contribuția mai multor generații excepționale de oameni de stat, dar și simpli, din popor, atașați idealului național. Etapele preliminare au fost Mica unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, ca și proclamarea Regatului României în 1881. Personalitatea și acțiunile inițiate de principele străin adus pe tron în locul lui Cuza, în persoana lui Carol I au fost determinante. Majoritatea făptutorilor unirii au fost, la început, aceeași care au luptat în revoluțiile de la 1848. Ei s-au fomat după deschiderea principatelor spre cultura apuseană în marile școli și universități din vestul Europei și de asemenea, în instituțiile de învățământ nou create în Moldova și Țara Românească și ulterior în Regatul României. Este ilustrativ în acest sens, discursul aceluiași Kogălniceanu în 24 noiembrie 1843 la deschiderea cursurilor de istorie de la Academia Mihăileană din Iași. „Dacă grecii au căzut odată sub jugul lui Filip și în urmă sub jugul romanilor, este pentru că au voit să fie plateani, tebani, ateniani, spartani și nu elini. Tot așa și strămoșii noștri au vroit să fie ardeleni, munteni, bănățeni, moldoveni și nu români(...) Eu privesc ca patria mea toată acea întindere de loc de unde se vorbește românește și ca istoria națională, istoria Moldovei întregi înainte de sfâșierea ei, a Valahiei și a fraților din Transilvania.  Marea Unire a mai fost legată, inexorabil, de personalitățile regelui Ferdinand, reginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook