S-a zguduit pământul Dobrogeidr. Claudiu Alexandru Vitanos:"Rând pe rând românii îndeplineau obiectivele revoluției de la 1848, planul ei, strategia pusă la cale de generația de patrioți. Mai rămăseseră de făcut câteva lucruri importante însă, între care se număra îndeplinirea idealului tuturor românilor de a trăi într-un stat unic național și independent. Românii se strîngeau în cadrul diverselor evenimente organizate pentru statuarea unui plan de acțiune pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În 1912, la Ovidiu, Liga Culturală a Românilor a strâns conaționali din toate provinciile istorice și a stabilit că numai uniți românii pot face față".

Ziarul „Dobrogea Nouă”, în articolul-manifest Frați Dobrogeni, anunță că „În zilele de 13 și 14 Maiu, avem fericita ocazie, de a primi în Orașul lui Ovidiu, pe Congresiștii Ligei Culturale pentru Unitate Culturală a Tuturor Românilor". „Acest Congres, ne dă primul prilej, de a arăta Fraților Noștri, Reprezintanții tuturor județelor din țară, că aici pe țărmurile Mărei, Românul este același, suflet mare și bun, în timpuri de pace și fericire, același suflet viteaz și hotărât în timpuri. Acest Congres ne oferă primul prilej, când Represintanții Ligii Culturale din întreaga țară vin aici la noi, spre a ne consfătui cu toții asupra luptei ce trebue să ducem contra vecinilor hrăpăreți cari ne-au despărțit pe noi ca Neam, cari ne-au ciopârțit vechiul nostru cămin strămoșesc ce se întindea de la Nistru pân la Tisa. Aici vom hotărî ajutoarele salvatoare ce trebue să dăm Fraților noștri: Transilvăneni, Bucovineni, Basarabeni și Macedoneni spre a-și păstra și cultiva dulcea limbă românească ce este atât de asuprită atât de prigonită în ținuturile lor propii.Voi, care știți atât de bine nevoile Neamului nostru, voi, care știți atât de bine menirea și rolul cel mare al Congresului Ligei Culturale, Congres ce devine cu atât mai important, cu cât ne găsim în ajunul unui eveniment extraordinar pentru noi, acel al Centenarului Basarabiei. Veniți în număr cât mai mare, propovăduiți printre săteni importanța acestui Congres", se amai arata in documentul citat. Emulatia nationala, patriotismul romanilor vremurilor respective au dus, uterior in catva ani, la realizarea unitatii tuturor celor de inima romana.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook