Solidaritate politică pentru înfăptuirea României MariClaudiu Alexandru Vitanos, doctor în istorie: “Programul revoluției române de la 1848 a fost ghidul clasei politice românești în anii ce au urmat. Pașii parcurși după Unirea de la 1859 au fost cucerirea independenței de stat, recuperarea Dobrogei și proclamarea Regatului. Aceste înfăptuiri au deschis calea ultimei etape care prevedea cuprinderea întregii națiuni române într-un stat unitar și independent”.

Contextul internațional nu ne era favorabil. Agresivitatea imperiilor vecine și a marilor puteri cunoștea noi forme de manifestare. Pentru români unitatea era singura șansă de a-și menține existența și de a-și asigra viitorul. Nicolae Iorga descrie situația într-un mod deosebit de sugestiv: „Meniți a fi vasali batjocoriți și despoiați, acest product bastard al ambițiilor nelegiuite din veacul trecut , acest monstru brutalcare sfarmă națiunile și drepturile(...) acesta este dușmanul cel mare al nostru(...) suntem(...) tot ceea ce suntem chemați a fi, prin ideea națională, numai prin ideea națională”. Românii au fost originali pentru că, în limitele rigide ale „ordinii” impuse de marile puteri, au reușit, în urma unei analize lucide, manifestânt totodată îndrăzneală, dată de legimitatea cauzei, să îndeplinească obiectivele luptei naționale. Actele politice înscrise în seria ”faptului împlinit”, s-au bucurat, cu excepția detronării lui Cuza, de un larg sprijin popular. A fost astfel, întărită originalitatea conferită de români acestui gen de acțiune politică.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook