Tensiuni româno-ruseMentalul colectiv românesc a reținut importantul pas în realizarea idealului Național materializat prin cucerirea independenței de stat pe câmpul de luptă în 1877. Mai puțin cunoscute publicului sunt, însă, importantele fricțiuni româno-ruse din epocă. Dacă în timpul desfășurării ostilităților colaborarea ruso-română a fost dificilă, după încheierea luptelor s-a dovedit a fi chiar mai problematică. Armatele ruse și române s-au aflat în pragul unui conflict deschis. Motivând că independența României nu fusese recunoscută internațional, Rusia nu a acceptat Bucureștiul la tratativele de pace. Mai mult, armata rusă a ocupat cele trei județe din sudul Basarabiei(Cahul, Bolgrad și Ismail), revenite la Moldova după Congresul de pace de la Paris din 1856. Starea de fapt a fost menținută și după Congresul de la Berlin din 1878, unde reprezentanții României – Ion C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu au fost „ascultați dar nu auziți”. În cele din urmă, în urma arbitrajului marilor puteri, a fost recunoscută Independența României, alipirea Dobrogei, Insulei Șerpilor și a Deltei Dunării. A fost impusă, însă, cedarea sudului Basarabiei către Rusia.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook