Tragedia colectivizăriiUn eveniment care a schimbat dramatic soarta României a fost colectivizarea! Regimul comunist a desfășurat acest proces de inspiraţie sovietică în perioada 1949–1962. În martie 1949, secretarul general al PRM, Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al PMR, a anunţat declanşarea "transformării socialiste a agriculturii", după model stalinist, pentru „înlăturarea exploatării omului de către om“. Decizia a fost însă pregătită prin acţiuni sistematice încă de la sosirea Armatei Roşii în România. A fost o lovitură pentru cei 12 milioane de români care locuiau la sate. Ei reprezentau 75% din populaţia ţării. 
Colectivizarea a constat în confiscarea aproape a tuturor proprietăților agricole private din țară și comasarea lor în ferme agricole administrate de stat. Numeroși țărani, atât săraci, cât și mai înstăriți, s-au opus cu îndârjire acestei acțiuni. 
Pentru a-i convinge să renunţe la pământurile şi animalele lor, Guvernul comunist a recurs la represiuni violente. Cei care refuzau să se înscrie în Cooperativele Agricole de Producţi erau bătuţi, încarceraţi, deportaţi. Unii ţărani s-au sinucis, neputând să suporte gândul că au rămas fără nimic. Alţii au ales să lupte, într-o mişcare de rezistenţă. Procesul de colectivizare a stagnat între 1953 și 1956 și a fost apoi reluat cu agresivitate și dus la final în 1962. Ca urmare a colectivizării, relațiile economice existente anterior în agricultura românească au fost distruse. Țăranul român a fost transformat în muncitor la stat. După 1965, colectivizarea îsi atinge pe deplin scopul, prin suprimarea oricărui drept de posesiune individuală şi desfiintarea dreptului la succesiune.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook