Un prim pas pentru idealul românilorPrimul pas în realizarea Idealului Național reprezentat de Marea Unire a fost făcut odată cu înfăptuirea Micii Uniri din 24 ianuarie 1859. În divanele ad-hoc din Principatul Moldovei și din Țara Românească a fost ales același Domn – Alexandu Ioan Cuza. Procesul renașterii naționale care a luat amploare după revoluția de la 1821 și după restaurarea domniilor pământene, a propulsat tot mai mult obiectivul unirii Moldovei cu Țara Românească. Regulamentele organice întroduse în 1831-1832, prin prevederile lor unitare pentru ambele principate, au pregătit instituțional unirea. Conștienți de originea comună daco-romană și fideli principiului "faptului împlinit" românii au surprins și uimit Europa cu hotărîrea și inteligența politică de care au dat dovadă. Impunerea lui Cuza ca Domn în ambele principate a fost o soluție curajoasă a românilor pentru situația creată de hotărârile Convenției de la Paris din 1858. Aceasta stipula că statul Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești va avea doi domni pământeni și administrații distincte. Viena și-a manifestat „surpriza”și „cea mai mare uimire”, la Istanbul domina “stupefacția și uimirea accelerând deruta”, iar la Paris „surpriza și admirație”. Cuza și de cei din jurul său, aproape toți participanți la revoluțiile din 1848, au inițiat și înfăptuit reforme profunde ale statului și societății vremii. Creionarea tot mai pregnată a conștiinței de sine a românilor a deschis larg orizontul entității statale nou înființate spre realizările de și mai mare amploare care vor urma.


Recomanda prietenilor tai

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Crescut în orfelinate, acum ajuta copiii si batranii nevoiasi

Este povestea unui tanar din Bucuresti, abandonat de parinti si trecut prin leaganele de copii înca din primele zile de viata. Marcat de suferintele prin care a trecut, acum se preocupa de nevoile orfanilor, dar si a batranilor napastuiti de soarta.

vezi detalii
Portret de actor: Vandana Vithlani

Portret de actor: Vandana Vithlani

Vandana Vithlani este o actrita indianca, nascuta pe data de 26 ianuarie 1979, in Mumbai, care s-a remarcat in filmul „Saath Nibhana Saathiya” („Suflete tradate”), difuzat de National TV, in rolul Urmilei. Vandana a jucat ca antagonist in serialul de televiziune, dar prin umor si abilitatile sale de actorie, a reusit sa obtina apreciere din partea publicului.

vezi detalii
Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Recomandare cinematografica: “Sa nu ucizi”

Povestea scrisa de cei doi regizori se concentreaza pe povestea lui Cristian (Alexandru Suciu), un chirurg tanar si ambitios, pe care pierderea unui pacient, in urma unei interventii de rutina, il determina sa porneasca o lupta solitara impotriva sistemului, riscandu-si familia si cariera pentru a descoperi adevarul.

vezi detalii
„Touch me not”, un film altfel...

„Touch me not”, un film altfel...

Un regizor, Adina Pintilie, si personajele sale pornesc impreuna intr-o cercetare personala despre intimitate, cu dorinta de a renunta la prejudecati. La granita fluida dintre realitate si fictiune, „Touch Me Not” urmareste calatoriile lor emotionale cu o privire profund empatica.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook