Cele mai bune filme istorice romanesti

Cele mai bune filme istorice romanesti

Filmele istorice romanesti sunt cele care au reprezentat trecutul glorios si dramatic al romanilor de-a lungul timpului. Cu toate ca productiile moderne se axeaza acum pe alte realitati romanesti, cum ar fi cele sociale actuale sau cele din perioada comunista, filmele istorice realizate in trecut sunt cele care au dat startul de clasa al cinematografiei romanesti. Cu o pleiada a celor mai buni actori romani ai acelor vremuri, povestile despre trecut, avandu-i in atentie pe cei mai importanti conducatori, au marcat realizarea unei imagini vii despre istoria romaneasca. 

Domnitorul unirii - Mihai Viteazul (1970) 

Mihai_Viteazul

Sursa

In regia lui Sergiu Nicolaescu, actori romani cunoscuti precum Amza Pellea, Olga Tudorache si Irina Gardescu, au recreat una dintre cele mai importante domnii din istoria romaneasca. Filmul marcheaza cele mai cunoscute momente ale domniei, incepand cu negocierea tronului, la Constantinopol, in fata sultanului si pana la uciderea marelui domnitor Mihai Viteazul, si este construit din doua parti distincte: "Calugareni" si "Unirea", alese ca momente cheie ale desfasurarii istorice. Amza Pellea a fost cel care a consacrat rolul lui Mihai Viteazul si care a adus si mai multa notorietate nationala si internationala acestei pelicule. 

Domnitorul tactic - Stefan cel Mare (1974)

Stefan_cel_Mare

Sursa

Gheorghe Cozorici a fost cel care l-a recreat pe Stefan cel Mare in regia lui Mircea Dragan. Alaturi de alti actori romani talentati, cum ar fi Violeta Andrei, Geo Barton, Dinu Cocea, Marcel Anghelescu, Toma Dimitriu si Iulie Darie, cei doi au realizat o capodopera impresionanta prin care au spus povestea istorica a marelui domnitor. De la refuzul de a plati tributul si de a recunoaste suzeranitatea otomana, filmul se desfasoara in vederea atingerii celor mai importante momente ale domniei si in vederea explorarii si a prezentarii tacticilor si planurilor lui Stefan cel Mare, prin care a ramas in istorie si prin care a contribuit la evolutia poporului roman.

Domnitorul sangeros - Vlad  Tepes (1979)

Vlad_Tepes

Sursa

Povestea sangerosului domnitor Vlad Tepes a fost recreata in regia lui Doru Nastase. Actorii principali ai productiei au fost: Ferenc Fabian, Alexandru Repan, Adrian Mihai, Stefan Sileanu si Emanoil Petrut. Povestea incepe cu preluarea puterii de catre Vlad, capitanul de armata sustinut de un grup de oameni credinciosi. In continuare sunt prezentate momente cheie ale domniei, dar si numeroasele intrigi din timpul acesteia, cum ar fi pedepsele aplicate de Vlad, ce i-au adus si porecla de Tepes, dar si confruntarile pe care acesta le-a avut nu numai cu turcii, ci si cu tradatori sau cu alte personaje care i se impotriveau. 

Primul conducator - Burebista (1980)

Burebista

Sursa

Realizat in anul 1980 de catre Gheorghe Vitanidis, filmul readuce in atentia publicului o etapa mult mai indepartata din istoria romaneasca. Cu George Constantin in rolul lui Burebista, dar si cu alti actori celebri romani, cum ar fi: Ion Dichiseanu, Emanoil Petrut, Stefan Sileanu, Serban Ionescu, Alexandru Repan si Ovidiu Iuliu Moldovan, productia a recreat un moment primordial al istoriei unei natiuni. Lupta lui Burebista, alaturi de preotul Deceneu, pentru a unifica triburile dacice intr-un singur regat este urmarita ca solutia de aparare perfecta impotriva unei iminente expansiuni a romanilor si pe teritoriul dacic. 

Primul domnitor - Mircea (1989)

Mircea

Sursa

Sergiu Nicolaescu are un dublu rol in aceasta productie, fiind atat regizorul, cat si actorul in rolul principal, cel al lui Mircea. Drama istorica prezinta cele mai importante momente ale domniei, din punct de vedere al desfasurarii istorice, dar si intrigile sociale, personale, care si-au avut rolul in desfasurarea de evenimente. Astfel, actiunile cheie ale lui Mircea impotriva turcilor, dar si bataliile celebre cu acestia, se imbina cu motivele personale, cu intrigile si cu tradarile, care au conturat de asemenea aceasta parte a istoriei si care au afectat demersul dorit de Mircea pentru domnia sa. Dintre ceilalti actori ai productiei, mai trebuie mentionati: Serban Ionescu, Vlad Nemes, Adrian Pintea, George Alexandru si Ion Ritiu.

Primul rege - Carol I (2009)

Carol

Sursa

O productie de factura mai moderna, din nou in regia lui Sergiu Nicolaescu si cu actori de marca (Geo Dobre, Razvan Vasilescu, Mihai Niculescu, Ion Lupu, Mariana Procopie, Andreea Macelaru Sofron si multi altii), spune povestea asa-zisului "destin pentru Romania". Regele Carol I, ajuns la o varsta inaintata si retras la castelul Peles, incearca sa isi conduca tara intr-unul dintre cele mai complexe momente ale istoriei romane. Prins intr-o decizie politica si militara de mare anvergura, Carol I trebuie sa aleaga intre neutralitate si intrarea in razboi alaturi de Puterile Centrale, de care era legat prin radacinile sale. 

Filmele romanesti istorice au acoperit cele mai importante momente din trecutul glorios si complex al acestui popor. Cu atentia fixata pe un anumit conducator, la un anumit moment important al istoriei, aceste filme readuc in atentia publicului trecutul si nenumaratele evenimente ce s-au desfasurat atunci si care au modificat cursul istoriei. Momentele de istorie pura, asa cum le cunoastem toti din manualele de istorie, se combina cu detaliile de culise si cu intrigile de asteptat la un asemenea nivel, pentru a crea tablouri realiste si complexe ale unor evenimente istorice care ne-au condus spre punctul in care ne aflam astazi. Cat de aproape de adevar sunt de fapt filmele istorice? 

Recomanda prietenilor tai

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Favorit TV

Descopera muzica populara autentica romaneasca, traditiile si obiceiurile satului romanesc numai pe Favorit TV. Cu o grilă alternand permanent intre difuzarea de videoclipuri si recitaluri ale unor artisti din zona muzicii populare si a muzicii etno, cu emisiuni de divertisment de tip magazin, Favorit TV gazduieste cei mai importanti rapsozi din Romania, fiind si o rampa de lansare pentru debutantii genului.


Muzica Favorit TV

Muzica favorita

Va invitam sa ascultati cea mai buna muzica populara romaneasca si etno alaturi de Favorit TV, cantata de cei mai cunoscuti si buni artisti romani ai momentului.

Traditii si obiceiuri

Traditii si obiceiuri

Aici gasesti cele mai importante mosteniri culturale ale poporului roman, traditii transmise din generatie in generatie, datini, obiceiuri strabune si mestesuguri unice cu care ne diferentiem de restul popoarelor din intreaga lume.

Bucataria favorita

Bucataria favorita

Te invitam in bucataria noastra specific romaneasca, in care gasesti cele mai renumite retete traditionale, impreuna cu cele mai importante secrete pe care poporul roman le-a dobandit de-a lungul istoriei la capitolul gastronomie.

Farmacia naturii

Farmacia naturii

Acesta este locul in care problemele tale de sanatate se vindeca natural. Iti prezentam o serie de tratamente, leacuri si retete pe baza de plante, care te vor ajuta sa vindeci orice boala.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook