Lumea NTV
Prajitura sasilor
Pregateste si tu alaturi de noi o reteta de "Prajitura sasilor" - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente:
- 5 oua
- 250 g zahar
- 200 g faina
- 200 g nuci macinate sau 50 g fulgi de nuca de cocos
- 200 g unt
- 80 ml coniac
- 1 lamaie
- Esenta de rom / vanilie
- gem de coacaze sau macese
- 3 linguri zahar
- 3 linguri cacao.
Preparare:
Se pregateste mai intai un aluat din cinci oua, 250 g zahar, 200 g faina alba. Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, in vreme ce galbenusurile se freaca pana se albesc cu cealalta jumatate. In crema de galbenusuri se adauga faina, lingura cu lingura, incorporandu-se bine. Spuma de albusuri se adauga si ea, putin cate putin, amestecand lejer.
Se unge o tava dreptunghiulara pentru cuptor cu unt, se tapeteaza cu faina si se toarna deasupra compozitia (trebuie sa aiba consistenta celei pentru chec sau pandispan). Se da la cuptor 45-50 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, jumatate din blat se taie pe lung, se faramiteaza si se amesteca bine cu urmatoarele ingrediente: 200 g nuci macinate (se poate amesteca si cu 50 g fulgi de nuca de cocos), 100 g unt, 80 ml coniac, coaja rasa si zeama de la o lamaie, arome (o esenta mica de rom sau de vanilie). Se amesteca pana capata consistenta unei creme. Restul de blat se unge mai intai cu un strat de gem (de coacaze, de macese sau de corcoduse galbene, e de preferat un gem mai acrisor, care sa dea prajiturii un gust racoritor), apoi se pune crema si se niveleaza. Se pregateste o glazura de ciocolata din: 3 linguri de apa, 3 linguri de zahar, 3 linguri de cacao. Ingredientele se pun intr-o craticioara pe foc si se lasa pana se ingroasa, apoi se trage la o parte si se pune in ea un cub de unt pentru a-i da stralucire (luciu). Glazura se intinde peste crema. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie in patrate cu latura de 4-5 cm si se serveste.