”România Educată”, la Palatul Cotroceni



Conferinţa ”România Educată – politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”, găzduită, astăzi, de Palatul Cotroceni! Începe să prindă contur, astfel, proiectul președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”, despre care șeful statului spunea, la momentul lansării, în primul mandat, că își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. La conferința la care au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, au fost propuse patru documente de politică publică.

COSMINA STOIAN, reporter „Cele patru documente de politică publică abordează tematici esențiale pentru reforma sistemului de educație românesc, precum cariera didactică, managementul școlar, echitatea în sistemul de educație și accesul la o educație timpurie de calitate. Fiecare document include măsuri care pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite de Proiectul „România Educată”.

Lipsa unei educaţii de calitate, accesibilă tuturor, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României. România a obținut un punctaj slab în clasamentul PISA, locul 47 din 79 de țări, cea mai scăzută performanță fiind înregistrată la matematică. Rezultatele arată că nivelul analfabetismului funcțional este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puţin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgenţa soluţiilor rapide şi temeinice. Lipsa unei educaţii de calitate, care să fie accesibilă pentru toţi copiii din ţara noastră, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României pe termen lung."

LUDOVIC ORBAN, premierul României „Ultimele decenii au marcat România printr-o scădere a calităţii educaţiei în foarte multe şcoli româneşti. Monitorul Educaţiei şi Formării 2019, un document de analiză al Comisiei Europene, atrage atenţia asupra decalajelor de calitate existente în sistem asupra precarităţii în educarea şi formarea noii generaţii şi asupra ratei crescute a abandonului timpuriu. Peste 16% din copii între 16 și 18 ani abandonează școala."

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Eforturile noastre de a îmbunătăţi calitatea educaţiei vor trebui să fie orientate cu precădere spre sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potenţialul de a genera beneficii indirecte şi în alte zone din educaţie. Un prim exemplu este educația profesională."

MONICA ANISIE, ministrul Educației și Cercetării „Una dintre rutele de formare iniţială pe care ne dorim să o dezvoltăm este sistemul de învăţământ profesional dual. Se impune ca această rută să fie finanţată corespunzător şi să investim în infrastructura necesară. Este important ca oferta de formare profesională să fie direct corelată cu cerinţele pieţei muncii. Urmărim ca în următorul cadru financiar multianual să sprijinim dezvoltarea de noi calificări în domenii precum inteligenţa artificială sau robotica, domenii care susţin dezvoltarea sustenabilă a societăţii actuale”.

Educația are nevoie de o resuscitare, însă, potrivit experților, va fi greu de realizat acest lucru, deoarece, Educația și Cercetarea beneficiază, în bugetul pe 2020, de 2,7% din PIB 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook