100 de ani de RomâniaMarea paradă militară de la Arcul de Triumf a fost transmisă integral, de Național 24 PLUS, prin amabilitatea TVR. La ediția specială moderată de Denis Ciulinaru, invitați în platou au fost analistul militar, general (r) Alexandru Grumaz, analistul economic Răzcvan Orășanu și istoricul Dragoș Carciga. Invitații au vorbit despre evoluția economică și socială a României în acești 100 de ani, despre parcursul armatei române în această perioadă, au comentat evenimentele care au marcat istoria celor 100 de ani și despre spiritualitatea poporului român.

ALEXANDRU GRUMAZ, analist militar "Soldatul român a dat dovadă pe tot acest traseu de 100 de ani, de patriotism și de loialitate față de statul român, a dat dovadă de curaj pe teatrele de acțiune. Am început cu Mărășeștiul și am terminat cu Afganistanul și Irakul. În toate această perioadă, soldatul român a acționat cu aceleași calități excepționale de militar. Un militar care cere puțin, un militar care a reușit să obțină victorii importante în teatrele de operații. Toată stima și respectul pentru acești militari care în cei 100 de ani au reușit să creeze o relație cu instituțiile militare din lume foarte bune. Este un fel de minister al apărării care are o componentă de afaceri externe foarte bună. Militarii sunt foarte buni în ceea ce privește relațiile internaționale cu celelalte armate." (...) "Suntem într-o situație destul de nesigură în prejurimile noastre. Avem la Sud războiul din Orientul Mijlociu, avem la Est confruntarea dintre Rusia și Ucraina. În aceste situații trebuie să fim foarte atenți și accentul trebuie să se pună pe pregătirea militarilor în exerciții comune cu aliații NATO."

RĂZVAN ORĂȘANU, analist economic "În 1918, România era o țară fundamental agrară. Principalele lucruri care ne făcea interesanți din punct de vedere al celor care nu ne doreau neapărat binele erau grânele și petrolul. Vorbim de o industrie petrolieră care este în Romania, ceva care a început foarte devreme, suntem printre primele state cu această industrie. Grânele s-au păstrat și astăzi, pentru că și acum după 100 de ani avem una dintre cele mai mari recolte de grâu, deci unele lucruri au rămas la fel. Nu exista tot ceea ce s-a întâmplat în acești 100 de ani, a fost un proces de industrializare și în perioada comunistă, și în perioada postdecembristă. Și în mod cert, nu exista ceea ce există în ultimii 25 de ani, o industrie informatica de IT, care produce o buna parte din cele mai avansate produse pe care noi le putem exporta la un click. Lucru care evident nu putea fi prevăzut la întemeierea României, dar au fost niște oameni vizionari care au pregătit deja terenul pentru industria IT încă din anii 80. Și matematicieni, și informaticieni care au pus temeliile acestor lucruri. Educația, în toți acești 100 de ani, a stat la temelia fiecărui pas de dezvoltare a României moderne."

DRAGOȘ CARCIGA, istoric "In 1918, Marea Unire, care ne-a asigurat împlinirea dezideratului național. A urmat 20 de ani de tranziție spre al doilea război mondial care a fost o conflagrație care a distrus acest deziderat. A urmat 45 de ani de comunism, cu bune și rele. Am avut un serviciu diplomatic foarte bun. O economie plină de expansiune, dar și o anumită sărăcie a populației, datorită evoluțiilor și stagnării regimului din ani 70-80. Și acum suntem în plină tranziție."


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook