14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului



Este Ziua Mondială a Diabetului, o boală considerată drept una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI, marcată anul acesta sub genericul "Asistentul medical şi diabetul". Astfel, este evidenţiată importanţa atribuţiilor avute de asistenţii medicali specializaţi în cadrul echipelor medicale ce îngrijesc bolnavii de diabet. Educaţia terapeutică şi sprijinul psihologic acordat suferinzilor sunt doar două dintre aceste atribuţii. Diabetul zaharat este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume. La fiecare şase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare, iar persoanele cu diabet de tip 2 au o speranţă de viaţă redusă cu 8,5 ani, în comparaţie cu restul populaţiei. În țara noastră, prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populaţie are toleranță scăzută la glucoză, însemnând că este în stadiul de prediabet. Conform datelor centralizate de Federația Română de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, în februarie, 2020, la nivel mondial erau peste 460 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet. Totodată, în România, la o populație de 14 milioane și jumătate de adulti, aproape 1.300.000 au această boală.

MONICA APOSTOL, reporter "Potrivit medicilor, persoanele cu diabet zaharat se numără printre cele mai vulnerabile în cazul bolii COVID-19. În multe cazuri, evoluția bolii este nefavorabilă și generează complicații ce pot fi mortale. Riscul de a face o formă severă de COVID-19 este extrem de ridicat la pacienții cu diabet care au si alte afecțiuni asociate, cum ar fi boli cardiovasculare, obezitate ori boală renală cronică."

Evoluția severă ține și de modul în care este controlat diabetul la acel moment. Fluctuațiile glicemice și complicațiile prost controlate scad abilitatea de aparare a organismului cand acesta se confruntă cu infecții, inclusiv cu infecții virale, precum cea cu noul coronavirus. În fața evidenței, este nevoie de măsuri ferme de stopare a flagelului, iar prevenția joacă un rol important. Vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Legea are ca obiect si instituirea unor măsuri şi mecanisme legale pentru conştientizarea, încurajarea şi sprijinirea populaţiei să adopte şi să practice un stil de viaţă sănătos şi responsabil, în vederea menţinerii unei bune stări de sănătate pe toată perioada vieţii. „Programul Naţional de Prevenţie a Diabetului" se derulează de către casele de asigurări de sănătate judeţene, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti prin intermediul furnizorilor de servicii medicale în specialitatea medicină de familie, diabet zaharat, nutriţie si boli metabolice, medicina muncii, cabinetelor de medicină şcolară sau a centrelor comunitare integrate din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară în 14 noiembrie 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Federaţiei Internaţionale de Diabet.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook