15 mai, Ziua BujoruluiDacă România ar fi o floare, care credeți că ar fi? Pornind de la această întrebare, cercetătorii de la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au efectuat un studiu amplu, iar concluzia a fost că bujorul este floarea reprezentativă a României. Din 2015, maiestuoasa floare este sărbătorită în fiecare an, pe data de 15 mai. Mai mult decât atât, există şi o comunitate denumită Bujorul Românesc, care organizează anual campanii prin care promovează bujorul ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor.

prin telefon: CRISTINA TURNAGIU DRAGNA, inițiator proiect „Bujorul, Floare Națională” „Am adunat o comunitate de peste 11.000 de oameni care sunt îndrăgostiți de bujor. Am lansat, tot atunci, o petiție pentru a face din bujor floarea națională a României. Vedeți că internetul este plin astăzi de povești cu bujor, povești care spun legăturile oamenilor cu locurile lor natale, grădinile bunicilor, ale familiei. Paradoxal, tot pe 15 mai se sărbătorește și ziua internațională a familiei.” 

COSMINA STOIAN, reporter „Parfumat și bogat în petale, bujorul este fără îndoială cea mai iubită floare a sfârșitului de primăvară. În prezent, bujorii sunt considerați semne ale bogăției și ale eleganței. Pe lângă utilizarea ornamentală, bujorul este folosit în scop medicinal şi cosmetic. Totodată, bujorii albi şi roz alcătuiesc de multe ori buchetele de mireasă.”

Bujorul este des întâlnit ca subiect de apreciere şi comparaţie în tradiţiile poporului român sau în istorie, muzică, poezie, literatură, pictură, arte decorative, design şi arhitectură. Găsim tema bujorului şi în covoarele tradiţionale, pe veşmintele populare şi pe alte obiecte aparţinând folclorului românesc.

prin telefon: CRISTINA TURNAGIU DRAGNA, inițiator proiect „Bujorul, Floare Națională” „Toate cusăturile roșii, de floare roșie cu mijlocul galben reprezintă, de fapt, bujorii, pentru că, la un moment dat, au fost considerați a fi trandafiri, dar nu există trandafiri roșii cu mijlocul galben. Atunci, au fost cercetate aceste flori și sunt, de fapt, reprezentări ale bujorului românesc din specia pe care noi am propus-o să fie floarea națională a României.” 

În țara noastră întâlnim cinci specii sălbatice de bujori, dintre care două roșii - bujorii de pădure și de stepă și alte trei varietăți roz – bujorul de munte, varietatea banatică și bujorul originar din China, care este specie arbustivă. Până în prezent sunt declarate cinci arii protejate de bujori sălbatici. Dacă iubiți bujorii, postați povești și imagini care au frumoasa floare ca personaj principal, însoțite de #ZiuaBujorului sau #BujorulFloareNațională. Există şi o petiţie online pentru ca bujorul să fie declarat oficial Floarea Naţională a României, prin decret prezidenţial. Petiţia trebuie să fie semnată de 100.000 de persoane.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook