161 de ani, de la Unirea PrincipatelorUnirea Principatelor Române a fost marcată, la Iaşi, conform tradiției din fiecare an. La evenimentele organizate orașul în care, în urmă cu 161 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor, au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi alți înalți demnitari ai statului român, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman. După Te Deumul oficiat de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de episcopul romano-catolic de Iaşi, președintele Klaus Iohannis s-a adresat participanților prezenți la evenimentul din Piața Unirii.

KLAUS IOHANIS, preşedintele României "Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii, în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc şi să găsim împreună soluţii pentru a înlătura acele situaţii care ne dezbină. Vă doresc să aveţi multă încredere şi mult curaj!"

Discursul președintelui a fost marcat de huiuduieli, dar și de ovații. A urmat discursul premierului Ludovic Orban, pe care l-a adaptat la doleanțele ieșenilor. Moldova a fost „nedreptățită” a spus șeful Guvernului, avansând anul 2027 pentru construirea autostrăzii care să o lege de Transilvania. La rândul lui, a fost huiduit de ieșenii nemulțumiți.

LUDOVIC ORBAN, premierul Romaniei "Obiectivul nostru este ca, pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027, Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu-Piteşti!"

Discursurile au fost urmate de o paradă la care au participat militari, pompieri şi jandarmi din Iași, Vatra Dornei, Bacău și Câmpulung Moldovenesc. Sărbătoarea a continuat cu un concert de muzică populară, sub genericul „Noi suntem români”. Ca de fiecare dată, evenimentele de la Iași se încheie cu hora unirii, la care participă toți, de la vlădică, la opincă. Pe parcursul zilei, participanţii au primit ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti. Pe 24 ianuarie, manifestațiile dedicate Unirii Principatelor sunt concentrate la Iași, dar semnificația acestei zile de mare însemnătate în istoria modernă a României este onorată și în restul țării. la București, simpli cetățeni au adus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.

VOX "Pentru fiinţa românească este fundamental. Nu avem cum să rezistăm, când știm că suntem așa ”iubiți”. Trebuie sa fim uniti, să avem fiinţă."

VOX "O însemnătate foarte mare şi de suflet şi naţională şi de ce vrem noi."

VOX "Neuitându-ne trecutul şi strămoşii, putem să trăim în demnitate şi iubire, pentru că ăsta este scopul."


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Mr. Bean: Inspectorul Fowler
Comedie

Mr. Bean: Inspectorul Fowler

Filmul prezintă 14 aventuri ale lui Mr. Bean, petrecute în timp ce este inspector. Ideile geniale și comice cu care scapă din situații dificile sunt nelipsite și vor face publicul să râdă cu lacrimi.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook