70 de ani de la deportare



Românii victime ale oprimării comuniste, deportați în Câmpia Bărăganului, în 1951 și 1952, au fost comemorați la Câmpani, în județul Bihor. Supraviețuitorii și urmașii deportaților, împreună cu reprezentanții autorităților locale, s-au adunat în fața troiței ridicate în memoria oamenilor transferați brutal în locurile în care noua vatră era însemnată cu un țăruș înfipt în pustiul Bărăganului. Peste 40.000 de persoane au fost deportate, la comanda guvernului condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

VALENTINA ȚOȚA, primar, com. Câmpani, jud. Bihor ”Printre cei peste 40.000 de persoane s-au aflat și 256 de persoane aparținând satelor Câmpani de Jos și de Sus, Hârsești, Fânațe, Sighiștel, Băița, Lunca, Ștei, Vărzari de Sus și de Jos. Ei nu au făcut nimic altceva, în afară de faptul că erau harnici, buni gospodari, fiind considerați chiaburi.”

În noaptea de 18 spre 19 mai 1952, s-a primit ordinul de evacuare a bihorenilor aflați pe lista neagră a comuniștilor. Oamenii au avut trei ore la dispoziție, ca să-și încarce bunurile în căruță, apoi au fost duși în gara din Vașcău. Acolo, au fost îmbarcați în vagoane care transportau animale și mărfuri. O săptămână a durat călătoria spre locul în care viața trebuia luată de la zero. Despre ororile acelor vremuri au vorbit chiar doi dintre cei care au trecut prin drama deportării, Ioan Dale și Gheorghe Popa.

IOAN DALE, fost deportat ”După patru zile și patru nopți, când toți se temeau că destinația noastră este Siberia, am ajuns în Câmpia Bărăganului, unde am fost distribuiți alături de alți deportați, veniți cu un an mai devreme, în localitățile Perieții Noi, Borcea, Roșeți, Pietroiu și Mărculești. Ni s-au distribuit parcele de câte 250 de metri pătrați, pe care urma să ne ridicăm case. Până la urmă, traiul nostru a fost în bordei săpat în pământ și acoperit cu paie sau trestie.”

GHEORGHE POPA, fost deportat ”Șederea în Bărăgan a fost în două etape. După doi ani și jumătate, s-a dat drumul unor familii să se reîntoarcă acasă, dar capilor acelor familii, respectiv celei mai bătrâne persoane, nu i s-a permis să vină înapoi și, vă dați seama, ce supărare și nenorocire a fost când o parte din familie a venit acasă, iar ceilalți au rămas!”

Dobândirea drepturilor locative și a proprietăților care au mai rămas s-a făcut pe parcursul a încă doi, trei ani. Până în 1990, deportații și urmașii lor au fost marcați de interdicții, fiind considerați un soi de paria ai societății comuniste.

REMUS MORAR, preot ortodox, com. Câmpani, jud. Bihor ”Vă mulțumesc în mod deosebit, pentru că v-ați adus aminte de părinții dumneavoastră, v-ați adus aminte de clipele grele, și rugăm pe bunul Dumnezeu ca să nu mai îngăduie vreodată să mai trecem, noi sau generațiile viitoare, prin momente prin care dumneavoastră ați trecut.”

Evenimentul din Câmpani s-a desfășurat sub egida filialei bihorene a Asociației Deportaților și Victimelor Oprimării Comuniste.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook