A fost sfințită piatra de temelie a mânăstirii greco-catolice de la Stâna de ValeMoment special, în stațiunea Stâna de Vale, din județul Bihor! Acolo a fost oficiată o slujbă de sfințire a pietrei de temelie și locului în care va fi ridicată, pentru început o biserică, apoi întregul complex monahal cu hramul „Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici”, pe locul sfântului lăcaș care a ars după 1948. Ceremonia de sfințire a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea Mare, Virgil Bercea, alături de părintele vicar general Mihai Vătămănelu, Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului și Florian Gui, unul dintre cei doi preoți care vor coordona ridicarea viitoarea mânăstire. Stâna de Vale este locul de care este legat numele lui Valeriu Traian Frențiu, unul dintre cei șapte episcopi greco-catolici beatificați, în urmă cu doi ani, de Papa Francisc, pentru martiriul suferit de aceștia în spațiul concentraționar comunist. Episcopul Frențiu, este cel care a păstorit eparhia greco-catolică orădeană timp de două decenii, între 1922-1941 și 1947-1948. Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, atât pentru faptul că Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo și pentru că era locul întâlnirilor episcopilor din Apuseni, cât și pentru faptul că resursele din stațiunea bihoreană au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica Greco-Catolică.

PS VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea Mare „Va fi, dacă Bunul Dumnezeu ne ajută, o bisericuță, aicea. A fost și înainte de `48 și a ars. Unii dintre cei mai în vârstă își aduc aminte de ea. Și va fi un centru de spiritualitate. Este un moment prin care sperăm să ni se deschidă un drum.”

VOX „Noi credem că trebuia de mult construit acest lăcaș greco-catolic. Noi venim, de 50 de ani, la Stână și vom veni foarte des.”

La evenimentul de la Stâna de Vale au participat și părintele arhimandrit Serafim Pop, starețul mănăstirii ortodoxe din renumita stațiune bihoreană, Adrian Magda, primarul comunei Budureasa, mai mulți preoți greco-catolici și zeci de pelerini.

PS VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea Mare „Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți în această după-masă, aicea, la Stâna de Vale!”

Odată finalizat, complexul monahal greco-catolic de la Stâna de Vale va cuprinde o biserică de lemn în stil maramureșean, casa călugărilor, un centru pastoral și terase-refugiu pentru pelerinii și turiștii care doresc să se odihnească ori să ia masa la mânăstire.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook