Alergia la ambrozie face ravagiiAlergia la ambrozie face ravagii printre români! Aproape jumătate de milion de persoane sunt înregistrateca fiind alergice la polenulul acestei plante, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. Persoanele alergice au crize de strănut, ochii înroșiți și lăcrimoși, secreții nazale intense și accese de tuse. Periculos este faptul că aceste simptome pot evolua în astm. „Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populaţia expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul ţării, celelalte regiuni fiind mai puţin afectate”, se mai arată în comunicat. Planta produce mari cantităţi de polen începând cu mijlocul lunii iulie, fiind şi momentul în care poate afecta sănătatea omului. Perioada de polenizare se încheie spre finalul lunii septembrie. Deși există ”Legea Ambroziei”, care îi obligă pe proprietarii de terenuri să taie planta, aceasta continuă să se răspândească. Persoanele fizice care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor riscă amendă de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice pot primi amenzi între 5.000 lei și 20.000 lei. Sancțiunile pot fi aplicate doar de o comisie mixtă, constituită de prefectură, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Gărzii de Mediu, D.S.P. şi ai autorităţilor locale. Potrivit datelor Ministerului Mediului, în România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, cu excepţia zonei dealurilor înalte şi a zonei montane. Se dezvoltă cu precădere în zonele mai puţin fertile, cu soluri nisipoase, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor și la marginea pădurilor. Pe lângă efectele negative asupra sănătății, ambrozia poate provoca şi pagube semnificative în culturile agricole.

COSMINA STOIAN, reporter ”Prin intermediul unei hărţi virtuale interactive, disponibilă pe www.hartaambroziei.ro, oamenii pot indica locurile în care au văzut planta. Până în acest moment, pe hartă figurează 392 de zone năpădite de ambrozie. Se observă o mai mare acoperire în zona sudică şi în cea vestică. Datele plasează Ilfovul pe primul loc în topul judeţelor cu ambrozie, cucu 117 locuri raportate. Urmează Bucureştiul, cu 78 de locuri. La polul opus, se află Argeşul, Harghita, Braşovul și Hunedoara, cu câte o singură zonă cu ambrozie raportată.”


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook