Aniversare în industria petrolului, la PloieștiMoment aniversar la Ploieşti! S-au împlinit 160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării de petrol din România şi din lume. Cu această ocazie, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost dezvelit un monument dedicat fraţilor Mehedințeanu, fondatorii rafinăriei.

MIRCEA COSMA, preşedinte, Societatea ,,Mihai Viteazul” "Este o mândrie naţională, o mândrie europeană şi mondială pentru noi romanii. ...Dezvelim astăzi acest monument al fraţilor Mehedinţeanu ca un omagiu pe care generaţia mea îl aduce celor care au făcut ceva pentru România Mare."

Frații Marin și Teodor Mehedințeanu au început construcția rafinăriei din Ploiești la sfârșitul anului 1856 și au finalizat-o în primăvara lui 1857. A fost, practic, începutul industriei prelucrătoare a ţiţeiului. Şi asta după ce în 1840, tot la noi a fost construită prima sondă de petrol din lume. Rafinăria fraţilor Mehedinţeanu avea o capacitate de prelucrare de 7,5 tone pe zi, ceea ce însemna mai mult de 10 ori decât putea să producă România în acel moment. Graţie rafinăriei, Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

IULIAN IANCU, preşedinte, Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor "De atunci şi până acum, tradiţia de petrol şi gaze a României, a aşezat, prin industria de petrol şi gaze Romania pe harta economică mondială.... valorificarea acestei resurse este obiectiv strategic de importanţă naţională."

Aula Universităţii-Petrol Gaze din Ploieşti a găzduit un simpozion dedicat fraţilor Mehedinţeanu, la care au participat oficialități din țară și din străinătate, autorități prahovene, profesori universitari, studenți români și străini.

ECATERINA ANDRONESCU, fost ministru al Educaţiei "O ţară nu se poate dezvolta fără ingineri. Suntem aici să sărbătorim o profesie fără de care ţara nu poate să crească şi să creeze pentru cetatenii ei confortabilul din viaţa noastră de fiecare zi."

Acesta a fost primul eveniment din seria manifestărilor incluse în proiectul “Prahova 2017 – Capitala Mondială a Petrolului” care se va derula până în luna octombrie, atât în județul Prahova, cât și în București și Constanța.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook