Atac informatic, în spitalele din România



Atac cibernetic în spitalele din România! Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din țară, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar. Alerta a fost dată în urma raportării mai multor incidente in 4 unitati medicale. Atacurile au vizat domeniul sănătății însă este luat în calcul faptul că atacul se poate extinde.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătății  ”Avem informații, până în acest moment, că există atacuri cibernetice asupra a cinci spitale, la nivelul municipiului București. Unul dintre ele este Spitalul ”Victor Babeș”, celelalte urmează să le identificăm. Așteptăm datele de la direcțiile de sănătate publică, dar am solicitat și la C.N.A.S. lămuriri referitoare la patforma P.I.A.S., care nu este afectată, ea având trei filtre. Prin urmare, datele la nivelul Casei Naționale sunt protejate, dar asta nu înseamnă că spitalele nu trebuie să facă același lucru.”

Sorina Pintea a precizat la un post de televiziune că pacienții sunt afectați de atac deoarece documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. De asemenea, pierderea datelor ar fi o problemă majoră.

COSMINA STOIAN, reporter ”Modul de răspândire al atacului a fost pe mail, reprezentând fișiere care aveau atașate facturi, bilete de avion și fișiere necesare activității spitalelor, care însă erau infectate. Prin acest atac se blochează accesul la fișierele stocate în sistemul informatic.”

S.R.I. a constatat ca sunt afectate de virusul numit BadRabbit patru spitale. Este vorba de ”Victor Babeș” din București și de spitalele din Huși, Dorohoi și Cărbunești. S.R.I. precizează că pentru oprirea atacului este suficientă intalarea oricărui produs antivirus. Ministerul Sănătății urmează să facă plângere la DIICOT în acest caz.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătății ”Vreau să vă spun că incidente mai izolate au mai existat, incidente în care spitalele și-au pierdut datele și care au fost recuperate de informaticieni sau contracost. Ultimul exemplu este spitalul din Huși.”

În 2017, un atac informatic asupra unui spital din Sighetul Marmaţiei a fost comis de hackeri din alte ţări. În acest caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook