BPOC, boala cu o mie de fețeZiua Mondială de Luptă împotriva BPOC, celebrată în avans, la București! Reprezentanții Societății Române de Pneumologie au prezentat, astăzi, date privind bronhopneumopatia obstructivă cronică, o boală care afectează circa cinci la sută din populație. Medicii au vorbit și despre cauzele bolii, simptome, efecte și metode de prevenire.

RUXANDRA ULMEANU, președinte, Societatea Română de Pneumologie "Este o boala inflamatorie a plămânului și a cailor aeriene - bronhii. (...) Peste 80 % din cazuri apare din cauza fumatului, dar în același timp, poluarea este pe locul doi".

Medicii au prezentat și rezultatele unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie în scopul estimării prevalenței bronhopneumopatiei obstructive cronice la nivelul populației adulte, cu vârste de peste 40 de ani.

FLORIN MIHĂLȚAN, președinte, Secțiunea de Somnologie a S.R.P. "Din anchetele naționale, unul din zece pacienți are această boală. Din aceștia, în jur de 25-30 %, sunt diagnosticați, majoritatea, cu evoluții temporizate acasă și depistate în momentul în care vin prin camera de gardă și sunt internați la urgență."

Alături de medici s-au aflat și pacienți care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică. Ei le-au împărtășit celor prezenți povestea lor. Alexandru Scrobotovici spune că în urmă cu 15 ani, a fost la medic din cauza unei răceli mai puternice. În urma realizării unei spirometrii a fost diagnosticat cu această boală gravă.

ALEXANDRU SCROBOTOVICI, pacient "In activitate, în afara că am fost fumător 25 de ani, am lucrat într-un mediu auto. Porneau mașinile și făceau fum excesiv in jurul meu, fiecare, 30-40 de mașini odată, care porneau dimineața. Iar, apoi, am lucrat într-o stație de betoane, unde era praf de ciment."

ANA IACUB, reporter "În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC. Din cauza faptului că simpomele nu sunt specifice și pot fi confundate cu efectele fumatului și cu cele ale înaintării în vârstă, este necesară realizarea spirometriei. Este o procedură simplă, realizată cu ajutorul unui dispozitiv - spirometru. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic șă atât de rapid, încât să-și simtă plămânii complet goliți de aer, după care să respire din nou relaxat."

Bronhopneumopatia obstructivă cronică mai este numită și boala cu mai multe fețe, deoarece simptomele pot fi comune altor afecțiuniși poate ataca întregul organism. Boala poate provoca și alte afecțiuni, precum boli cardiovasculare, hipertensiune sau osteopatie. In prezent, peste 300 de milioane de oameni din lume suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook