Campania ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, în desfășurare



Una din opt femei dezvoltă cancer la sân în timpul vieţii, arată datele statistice, iar 80% sunt diagnosticate în fază avansată. În ţara noastră, numai anul trecut, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu boala. Cum luna octombrie este destinată prevenirii cancerului la sân, campania ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, organizată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Asociația Imunis și sprijinită de o companie farmaceutică, este menită să atragă atenția asupra pericolului depistării bolii în stadii avansate. Zilele acestea, bucureştencele au posibilitatea de a învăţa să depisteze primele simptome ale maladiei, în cadrul unui stand organizat într-un centru comercial din Capitală. În rândul voluntarilor implicați în campanie sunt și studente la Medicină, pregătite să le ofere femeilor lecţii pentru depistarea precoce a bolii.

LAVINIA HAMPU, studentă, Facultatea de Medicină ”Femeile până în 40 de ani trebuie să meargă o dată pe an la control, iar după 40 de ani trebuie să meargă de două ori la control. Noi încercăm să învățăm femeile, la acest stand, autopalparea. Să își dea ele seama, de acasă, dacă există vreun mic risc de a avea noduli sau de a avea alte semne care duc la cancerul de sân.”

VOX ”Mi se pare o iniţiativă foarte interesantă, deoarece cred că este utilă tuturor femeilor şi mă bucur că au loc astfel de evenimente.”

TIMEEA ȘUTAC, studentă, Facultatea de Medicină ”Auto-examninarea este un proces foarte important și încurajăm toate femeile să se auto-palpeze regulat. Acest lucru se face în felul următor: se ia sânul și se împarte în patru cadrane. Palparea se recomandă să se facă în sensul acelor de ceasornic, dinspre exterior, dinspre periferie, înspre interior, în vederea găsirii unor noduli sau a unor modificări. Cu trei degete sau două degete se începe ușor palparea.”

VOX ”Consideraţi că prevenţia e importană şi româncele ar trebui să fie mai bine informate în acest sens? Da, sigur, ar trebui să meargă la control în fiecare an cum a spus și domnișoara sau de câte ori simt ele nevoia.”

Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de afecțiuni oncologice la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer, în Uniunea Europeană. O mai bună cunoaştere a bolii şi diagnosticarea timpurie cresc substanţial şansele de supravieţuire. Studiile arată că, din 2008, pe plan mondial, numărul femeilor cu cancer de sân a crescut cu 22%, însă numărul de decese a scăzut semnificativ. 70% dintre cazuri au fost descoperite prin autoexaminare.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook