Când ieşim la pensie?Continuă controversa în privinţa prelungirii vârstei de pensionare! După ce ieri vicepremierul Raluca Turcan a declarat într-o conferinţă de presă, că Executivul nu exclude să introducă posibilitatea creşterii opţionale a vârstei de pensionare la 70 de ani, astăzi, într-o discuție telefonică cu un reporter al televiziunii noastre a precizat că „nu s-a pus nicio secundă problema obligativităţii”, şi că însemna doar crearea unui cadru legal pentru cei care vor să muncească mai mult. Totodată, Ludovic Orban a spus că anunțul vicepremierului e o temă pusă în discuție prin care, după vârsta de pensionare, anumite categorii de oameni să poată lucra fără să fie condiționați de decizii administrative. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că o eventuală creștere a vârstei de pensionare ar avea un impact mai mare în sistemul public decât în cel privat. Analistul economic Mircea Coşea a făcut o paralelă cu ce se întâmplă în Uniunea Europeană.

prin tel: prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA

analist economic

"Vârsta de pensionare este reglementată în Uniunea Europeană, la 64, 65 de ani, există probleme cu bugetul, există probleme de acumulare la bugetul de pensii si la bugetul de stat si atunci e mai comod să ridici vârsta de pensionare. Aceasta raportare a varstei de pensionare se raporteaza la durata mediei de varsta, cel care a lucrat sa aiba o anumita speranta de viata. La noi media de viaţă fiind mai mica, e un calcul contabil, sacrifici de fapt perioada in care ei s-ar putea bucura de o viata mai linisita."

Profesorul Mircea Coşea a analizat şi posibilele categorii afectate de această dezbatere.

prin tel: MIRCEA COȘEA, analist economic
"Creezi un decalaj în sensul în care tineretul bine calificat va ramane pe dinafară pentru ca posturile sunt blocate de cei cu varste mai inaintate, mai ales in invatamantul universitar, in mediul academic."

Şi Mihai Fifor a afirmat, că scenariul pensionării la 70 de ani și creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 sunt un cadou oferit de PNL business-urilor private. Social-democratul a precizat, de asemenea, că nu este posibilă creșterea vârstei de pensionare, deoarece speranța de viață în România este de 75 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au născut mai mulți copii, vârsta de pensionare s-a redus cu câte doi ani pentru fiecare copil. Începând de la al patrulea copil, vârsta de pensionare se scade cu câte un an. O condiție este aceea ca femeile să fi crescut copiii până la vârsta de 16 ani.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook