Caravana ”Sănătatea vine la voi”, la finalEdiția a treia a caravanei ”Sănătatea vine la tine”, desfășurată în mediul rural cu focus pe riscul complicațiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezității și hepatitelor virale B și C, a ajuns la final. Miercuri, organizatorii și participanții au prezentat concluziile, în cadrul unei mese rotunde, la Palatul Parlamentului.

ANCA HÂNCU, președinte, AMPSVS ”70% din bolile cronice sunt cauzate de stilul de viață incorect. Ce înseamnă acest stil de viață incorect, înseamnă să mâncăm prea mult, să mâncăm prea gras, prea dulce, să mâncăm incorect, la ore la care n-ar trebui să mâncăm, înseamnă să bem alcool, înseamnă să fumăm, toate acestea, să n-avem grijă de somnul nostru, să fim prea stresați, toate aceste elemente ale stilului de viață pot fi corectate pas cu pas și vor aduce o îmbunătățire substanțială a sănătății noastre.”

ANTOANELA CURICI, director medical, companie diagnostic de laborator ”În primul rând, ar trebui să ne testăm. Cred că programele de screening sunt foarte importante și prevenția. Ar trebui să fim conștienți că bolile cardiovasculare ucid, că diabetul are complicații pe termen lung și asta înseamnă programe de screening și testare periodică, înseamnă că, în fiecare an, când suntem tineri, până la 50 de ani, să mergem să ne facem un set de analize, care să includă profilul lipidic, care să includă glicemia sau hemoglobina glicată, și să ținem cont de faptul că fiecare persoană are un risc cardiovascular diferit, la care se adaugă alți factori de risc, cum ar fi fumatul, obezitatea, și că nu orice valoare este aceeași pentru oricare pacient.”

VALERIA HERDEA, președinte, CNAS ”Odată depistată boala, este important să înțelegem că trebuie să mergem mai departe, la medicul de familie sau în ambulatoriu, în așa fel încât să fim preluați, să fim îngrijiți. Boala să fie nu numai diagnosticată corect, stadializată, dar să avem acces la tratament, la monitorizare, la evitarea complicațiilor bolii, tocmai pentru a avea atât o calitate a vieții care să ne permită să rămânem activi, dar și o creștere a duratei noastre de viață.”

VERGINICA SADEGHIAN-IRANZAD, coordonator voluntari în caravană ”Implicarea autorităților a lăsat de dorit, nici nu s-a știut de caravană, în cele două localități în care am fost noi. Au fost pacienți care au fost aduși în ziua respectivă la consultațiile respective, ei neștiind faptul că s-au luat analize medicale cu două săptămâni înainte, deci autoritățile locale nu au dorit, probabil.”

Caravana ”Sănătatea vine la tine” este un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, care are ca obiectiv efectuarea unor analize și controale gratuite, pentru depistarea bolilor cardio-vasculare, diabetului și afecțiunilor hepatice de tip B și C, precum și pentru identificarea cazurilor de obezitate. A treia ediție a caravanei s-a desfășurat în perioada martie - iunie 2024, în localități din județele Teleorman, Tulcea, Giurgiu, Vâlcea, Vrancea și Argeș. Dintre cele 1.216 persoane care au beneficiat de analize și controale, s-a constatat că 82% sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Totodată, 58% au diabet sau sunt în faza de prediabet, iar aproape 59% au risc de boli cardio-vasculare. De asemenea, 36 de persoane au fost testate pozitiv pentru hepatitele B și C.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook