Carnea din farfuriile românilor: etichetele trebuie sa conţină date despre proveniență şi ingrediente



Se apropie sărbătorile de Paşte, iar românii se pregătesc de cumpărături.... serioase. Carnea nu poate lipsi de pe mese, dar nu întotdeauna aprovizionarea se face din magazine. Autorităţile recomandă evitarea cumpărării produselor din carne, în afara locurilor autorizate, din cauza pericolului pentru sănătate.

COSMINA STOIAN, reporter
”Consumul de carne este benefic pentru sănătate, însă, doar dacă știm să alegem carnea proaspătă și de calitate. Când mergem la cumpărături este necesar să analizăm cu mare atenție produsele din carne pe care le alegem. Este clar, carnea trebuie să fie proaspătă și să nu aibă un miros dubios. La fel de importantă este, însă, verificarea cu atenție a informațiilor de pe eticheta produsului."

CONSTANTIN POP, măcelar
”Neapărat să cumpărăm din spații autorizate. // Să luăm neapărat un document fiscal, pentru că nu atestă neapărat faptul că plătim taxe și impozite ci, cel mai important, faptul că a intrat cu factură, deci este într-un lanț de transabilitate și siguranță alimentară. Fiecare dintre noi ar trebui să citim eticheta, să ne uităm la modul de depozitare, la termenul de valabilitate al produsului, să cerem bonul fiscal și atunci vom avea siguranța că vom avea un produs conform. Depinde și de noi să respectăm ce scrie pe eticheta respectivă.”

Potrivit legii în vigoare, carnea refrigerată pe care o găsim în magazine ar trebui să fie proaspată, curată și fără aditivi ca nitriți, caragenan sau polifosfați, utilizați la creșterea perioadei de valabilitate. Pe lângă acestea, mai există și posibilitarea să luăm, fără să ne dăm seama, carne expirată sau care a fost depozitată în condiții improprii și care ne-ar putea îmbolnăvi.

SORIN MIERLEA, preşedinte, InfoCons România

”Sunt românii atenți atunci când cumpără carne? Nu prea, se uită doar la preț. Cei mai tineri sunt mai atenți, pensionarii se uită mai mult la prețuri. Culoarea de care ar trebui să vă feriți este închisă, maronie, trebuie să fie roz. Genul acesta... Cu cât carnea stă mai mult timp în vitrină, se schimbă culoarea, se oxidează.”

Etichetele trebuie sa conţină în mod obligatoriu date despre proveniența cărnii, ingredientele folosite, cantitatea netă, termenul de valabilitate, condiţiile în care a fost depozitată, numele şi adresa producătorului. De asemenea, nu are voie să lipsească ștampila sanitar-veterinară care identifică producătorul. În cazul nerespectării legii de către comercianţi, se poate ajunge chiar la suspendarea activității magazinului. Este indicat să cumpărăm carnea spre finalul perioadei de timp alocate cumpărăturilor, pentru a nu o ţine prea mult la temperaturi necorespunzătoare.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook