Catedrala Episcopală Ortodoxă din Oradea a fost sfințită de Patriarhul Daniel



Momente impresionante pentru credincioșii ortodocși din Bihor și nu numai! Au fost sfințite noua biserică a Mănăstirii Izbuc și Catedrala Episcopală din Oradea, iar slujbele au fost oficiate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel. Este prima vizită canonică a unui patriarh în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și a fost prilejuită de aniversări importante: 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei, după Marea Unire. Momente înălțătoare la Oradea, unde Patriarhul Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, în prezența a peste 1000 de credincioși. Edificarea unei catedrale simbol pentru Ţara Crişurilor era dorită încă din 1920, când a fost reînfiinţată Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Construcția lăcașului, în faţa Cetăţii Oradiei, a început însă abia în 1995.


P.S. SOFRONIE, Episcopul Oradiei
"A ajutat bunul Dumnezeu după atât de mult timp să poată fi sfințită catedrala. Ceea ce este semnificativ este faptul că în urmă cu 95 de ani a pornit la drum gândul pentru edificarea propriu-zisă a Catedralei. Au trebuit să treacă 70 de ani din 1925 până în 1995 să poată fi sfințită piatra de temelie. Acum, la 100 de ani, Prea Sfânta Treime a rânduit ca Prea Fericirea Voastră, al șaselea Întâi Stătător al bisericii noastre ortodoxe, al șaselea Patriarh al României să veniți să binecuvântați, să sfințiți noua catedrală."

 

VOX: "Este o binecuvântare pentru Oradea, pentru țara Crișurilor și pentru noi toți."

VOX: "Trăim un moment unic, noi orădenii, și cei din jurul Oradiei, și toți din județul Bihor, la sfințirea noii catedrale."

VOX: "Sunt copleșită de emoții, de bucurie, de apartenență la evenimentele minunate ale națiunii noastre, ale României noastre."

VOX: "Sunt din Ploiești, am venit cu prilejul sfințirii Catedralei Episcopale. Este un moment emoționant pentru bihoreni, dar și pentru noi, cei din restul țării."


Patriarhul Daniel a ținut să mulțumească tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la realizarea construcției și a înmânat mai multe distincții sau ordine bisericești. Alături de preoți și protopopi, au fost decorați și omul de afaceri Viorel Micula și soția acestuia, Doina Micula, a căror contribuție a fost una importantă. Viorel Micula a fost distins cu ordinul Sanctus Stephanus Magnus, iar Doina Micula, cu ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.

 

VIOREL MICULA, președinte European Drinks & Food

"Această distincție pe care am primit-o astăzi, Sanctus Stephanus Magnus, înseamnă pentru mine și pentru soția mea, pentru că și dânsa a primit o distincție, ceva foarte frumos, foarte drag și foarte important. Vreau să-i mulțumesc Prea Fericitului Părinte Daniel, pentru onoarea și cinstea pe care ne-a făcut-o, acordându-ne această deosebită și importantă distincție. Vreau să-i mulțumesc și Părintelui și să-l felicităm în același timp, pe Părintele Prea Sfințitul Sofronie, Părintele care s-a implicat atât de mult și care are o activitate atât de rodnică aici la frontiera de vest a României și mai ales, alături de toate celelalte biserici pe care le-a ridicat împreună cu preoții și cu călugării."

 

Hramul principal al Catedralei Episcopale este "Învierea Domnului", dar şi "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei". Catedrala este construită în stilul moldovenesc, ştefaniano-rareşian, și are o înălţime de 67 de metri de la sol și până în vârful celei mai înalte cruci. La exterior a fost placată cu marmură roşie şi piatră de Podeni, iar cele cinci clopote au fost realizate la Innsbruck, în Austria. Lăcașul de cult va putea fi vizitat de credincioși până pe 27 septembrie și în afara programului liturgic.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook