Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructorCel mai valoros mozaic din Oradea, aflat pe faţada clădirii unui fost cinematograf, este dezafectat aproape în întregime. Şi asta în pofida faptului că firma care se ocupă de reabilitarea clădirii a primit autorizația de construcţie din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii mozaicului cu o suprafaţă de 350 metri pătrați.

prin telefon: dr. AUREL CHIRIAC, director, Muzeul Țării Crișurilor „Mozaicul cu titlul „ Trei copaci” a fost așa cum se știe, realizat de artistul plastic György Jovián, care la vremea respectivă trăia în Oradea. După 1983 el s-a mutat în Ungaria. S-a terminat în 1982 și este după opinia mea, cel mai frumos mozaic din Oradea. A fost gândit în peisajul Pieței Magnoliei, o piață bine gândită peisagistic. Valoarea constă în faptul că este datorată unui artist cu o recunoștere internațională, în al doilea rând, valoarea mozaicului constă și în faptul că este o temă care în modul în care a fost elaborată pe monument, impresionează ca estetică.”

Clădirea în care a funcționat mai bine de trei decenii Cinematograful ,,Patria” a fost construită în anul 1972. În 2018, proprietarul clădirii a început lucrările de reabilitare și modernizare, lucrări care au afectat suprafețele placate cu mozaic. Așa se face că părţi semnificative dintre acestea au fost date jos de către firma executantă.

prin telefon: RADU FORTIȘ, arhitect șef, municipiul Oradea „Autorizația de construcție este de fapt un proiect modificator, se referă la modificări interioare și exterioare ale obiectului respectiv. Am luat la cunoștință că mozaicul era în stare de degradare, deci în momentul în care au vrut să restaureze anumite părți ale mozaicului au realizat că mozaicul se desprinde. Ei aveau această condiție impusă prin autorizația de construire de păstrare integrală a mozaicului. Am luat legătura cu dânșii, i-am atenționat și am așteptat să vedem din ce cauză s-a ajuns la această situație și le-am pus condiția să ia legătura cu artistul plastic care s-a ocupat la vremea respectivă în așa fel încât el să poată fi restaurat integral.” 

prin telefon: DANIEL TIVADAR, arhitect, reprezentant firmă de proiectare „Proiectul prevede și așa a fost autorizat de către Municipiul Oradea, spre rwabilitarea acelui mozaic, în întregime conform desenului original. La începerea lucrărilor s-a constatat că stratul suport al mozaicului este într-o stare avansată de degradare și este necesară refacerea acestuia. S-a luat legătura cu proiectantul și designerul ințial al acestui mozaic. În colaborare cu dânsul, acesta va fi refăcut conform desenului inițial.” 

La ora actuală, aproximativ 80% din mozaic nu mai există pe fațadă.

prin telefon: HORIA BAN, director firmă executantă „Din cauză că această clădire a stat părăsită ani buni după revoluție, parte de sus a clădirii, nefiind protejată, din cauza infiltrațiilor de apă și îngheț dezgheț, s-a dezlipit de pe fațadă și în momentul în care o loveai se auzea un gol în spate și era foarte probabil să cadă în momentul în care lucram acolo. De aceea, am considerat că cel mai bine este să facem un set de poze complet pentru fiecare element al acestui mozaic. După aceea am dat jos părțile care stăteau să cadă.”

Firma executantă dă asigurări că mozaicul ”Trei arbori” va fi refăcut integral. Pentru montarea acestuia pe fațadele clădirii sunt promisiuni că vor fi folosite materiale noi, dar care vor fi similare celor originale. Se estimeză că peste patru luni mozaicul finalizat va decora din nou clădirea în care a funcționat Cinematograful ,,Patria”, clădire în care urmează să fie amenajate spații comerciale.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Mr. Bean: Inspectorul Fowler
Comedie

Mr. Bean: Inspectorul Fowler

Filmul prezintă 14 aventuri ale lui Mr. Bean, petrecute în timp ce este inspector. Ideile geniale și comice cu care scapă din situații dificile sunt nelipsite și vor face publicul să râdă cu lacrimi.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook