Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor



Cel mai valoros mozaic din Oradea, aflat pe faţada clădirii unui fost cinematograf, este dezafectat aproape în întregime. Şi asta în pofida faptului că firma care se ocupă de reabilitarea clădirii a primit autorizația de construcţie din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii mozaicului cu o suprafaţă de 350 metri pătrați.

prin telefon: dr. AUREL CHIRIAC, director, Muzeul Țării Crișurilor „Mozaicul cu titlul „ Trei copaci” a fost așa cum se știe, realizat de artistul plastic György Jovián, care la vremea respectivă trăia în Oradea. După 1983 el s-a mutat în Ungaria. S-a terminat în 1982 și este după opinia mea, cel mai frumos mozaic din Oradea. A fost gândit în peisajul Pieței Magnoliei, o piață bine gândită peisagistic. Valoarea constă în faptul că este datorată unui artist cu o recunoștere internațională, în al doilea rând, valoarea mozaicului constă și în faptul că este o temă care în modul în care a fost elaborată pe monument, impresionează ca estetică.”

Clădirea în care a funcționat mai bine de trei decenii Cinematograful ,,Patria” a fost construită în anul 1972. În 2018, proprietarul clădirii a început lucrările de reabilitare și modernizare, lucrări care au afectat suprafețele placate cu mozaic. Așa se face că părţi semnificative dintre acestea au fost date jos de către firma executantă.

prin telefon: RADU FORTIȘ, arhitect șef, municipiul Oradea „Autorizația de construcție este de fapt un proiect modificator, se referă la modificări interioare și exterioare ale obiectului respectiv. Am luat la cunoștință că mozaicul era în stare de degradare, deci în momentul în care au vrut să restaureze anumite părți ale mozaicului au realizat că mozaicul se desprinde. Ei aveau această condiție impusă prin autorizația de construire de păstrare integrală a mozaicului. Am luat legătura cu dânșii, i-am atenționat și am așteptat să vedem din ce cauză s-a ajuns la această situație și le-am pus condiția să ia legătura cu artistul plastic care s-a ocupat la vremea respectivă în așa fel încât el să poată fi restaurat integral.” 

prin telefon: DANIEL TIVADAR, arhitect, reprezentant firmă de proiectare „Proiectul prevede și așa a fost autorizat de către Municipiul Oradea, spre rwabilitarea acelui mozaic, în întregime conform desenului original. La începerea lucrărilor s-a constatat că stratul suport al mozaicului este într-o stare avansată de degradare și este necesară refacerea acestuia. S-a luat legătura cu proiectantul și designerul ințial al acestui mozaic. În colaborare cu dânsul, acesta va fi refăcut conform desenului inițial.” 

La ora actuală, aproximativ 80% din mozaic nu mai există pe fațadă.

prin telefon: HORIA BAN, director firmă executantă „Din cauză că această clădire a stat părăsită ani buni după revoluție, parte de sus a clădirii, nefiind protejată, din cauza infiltrațiilor de apă și îngheț dezgheț, s-a dezlipit de pe fațadă și în momentul în care o loveai se auzea un gol în spate și era foarte probabil să cadă în momentul în care lucram acolo. De aceea, am considerat că cel mai bine este să facem un set de poze complet pentru fiecare element al acestui mozaic. După aceea am dat jos părțile care stăteau să cadă.”

Firma executantă dă asigurări că mozaicul ”Trei arbori” va fi refăcut integral. Pentru montarea acestuia pe fațadele clădirii sunt promisiuni că vor fi folosite materiale noi, dar care vor fi similare celor originale. Se estimeză că peste patru luni mozaicul finalizat va decora din nou clădirea în care a funcționat Cinematograful ,,Patria”, clădire în care urmează să fie amenajate spații comerciale.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook